Húsvét hétfőjén a Katie nevű vihar érte el Nagy Britannia északi részét. A londoni tűzoltóság hétfő éjfélig több mint száz bejelentést kapott, leszakadt faágakról, letépett háztetőkről, illetve összedőlt állványzatokról.

Az orkánszerű széllel, szakadó esővel, sőt egyes helyeken havazással kísért Katie vihar elsősorban a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont, ahol fákat és egyes építkezések helyszínein darukat döntött az utcákra.

A hétfői vihar jelentős fennakadásokat okozott Anglia légi-közlekedésében. A Heathrow nemzetközi repülőtéren több járat kéve érkezett, illetve indult. A Gatwick repülőtér hétfő délelőtt, 26 járat indulását törölte és sok érkező gépet pedig más angliai repülőterekre irányítottak át.

A brit meteorológia szolgálat előrejelzése szerint az Atlanti-óceánról betört Katie vihar késő délutánra elhagyja Nagy-Britanniát az Északi-tenger felé.  A legerősebb, 170 kilométeres óránkénti sebességű széllökést a meteorológiai szolgálat délelőtti közlése szerint a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a partvidéktől távolabbi országrészekben is gyakoriak a 90-120 kilométeres sebességű széllökések.

A Katie névre keresztelt vihar tavaly ősz óta a tizenegyedik, amelyet a brit meteorológia névvel látott el. A három éve bevezetett elnevezési rendszer alapján a szolgálat ezt olyankor teszi meg, ha a vihar elég erős ahhoz, hogy komolyabb károkat okozzon.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS