Mostanában egyszerűen képtelen vagy kirángatni magad az ágyból? Ez a cikk talán megmagyarázza, hogy miért… mindannyian tudjuk, hogy 7-8 órát kéne aludjunk esténként, de nem csak az órák száma számít, hanem az alvás minősége is.

1. Lefekvés előtt egy órával ne telefonozz vagy laptopozz
Tanulmányok kimutatták, hogy a kék fény ébren tart, mert gátolja a melatonin termelését. Ez azt jelenti, hogy a laptopok, okostelefonok és a televíziók megakadályozzák, hogy akkor aludj el amikor akarsz. Inkább olvasgass a kedvenc könyvedből pár oldalt.

2. Zárd ki az utcai zajokat
Minden Londonban lakó ember tudja, hogy aki egy forgalmas főút mellet él, nehéz lehet a nyugodt, békés elalvás. A kutatók állítják, hogy a semleges hangok, mint például a természet hangjai, kiszorítják az idegesítő zajokat.

3.Vegyél egy forró fürdőt
Kutatások bizonyítják, hogy alvás előtt egy meleg fürdőzés segíthet, hogy hamarabb el tudj aludni. A meleg víz felmelegít, majd amikor kiszállsz a kádból, gyorsan kihűlsz, ami utánozza a természetes csökkenését a testhőmérsékletednek, ezáltal az agy álomba merül.

4. Tegyél levendulát a szobádba
Akár egy kis párnácska levendula is segíthet az elalvásban. 2005-ben egy kisebb tanulmány bebizonyította, hogy levendulainhalálás segít mélyebb álomba merülni.

5. Ne nyomd meg a szundi gombot
Csábító lehet, hogy egy órával korábbra állítod az ébresztőd, hogy még az ágyban heverészhess, de tanulmányok szerint, ez a visszaalvás rossz minőségű lesz. A szundi gomb gyakran zavarja a REM alvás fázisát, amitől sokkal nyűgösebbek leszünk, mintha felkeltünk volta az első riasztásra.

6. Viselj zoknit az ágyban
Ha melegek a kezeid és a lábaid, gyorsabban elalszol. Ez a plusz réteg a takaró alatt gyorsítja a vérkeringést a végtagjaidban, amitől könnyebben elszundítasz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS