A hírek szerint az NHS (Nemzeti egészségügyi szolgálat) minden idők legrosszabb pénzügyi válságában van. Előreláthatóan 2 milliárd font hiánnyal Jeremy Hunt egészségügyi miniszter szerint. Ez 820 millió fonttal több mint az előző évi túlköltekezéshez képest. Az NHS súlyos nyomás alatt van, reformokra van szükség mivel így nem fenntartható a működése.

Rengeteg valós kétség ellenére sok tévhit is kering a szolgálattal kapcsolatban:

Hétvégén nem érdemes kórházba kerülni:
angol hétvégi egészségügy

Nyers statisztikák szerint ez igaznak tűnik. Az NHS kimutatása szerint hétvégére emelkedik az elhalálozások száma. Kutatót mintákat kerestek az NHS működésében azonban 1000 beutalt betegből 2-vel halt meg több a hétvégén mint hétköznapokon.

Orvosok szerint azonban a hétvégén beutalt pácienseknek komolyabb egészségügyi problémái vannak mint akik hétvégén kerülnek kórházba.

Kevés az orvos, túl sok az vezető:
angol egészségügyben túl sok a menedzser

Menedzserek nincsenek előtérben ha a kapcsolatba kerülünk a kórházzal. Az ott dolgozók pedig gyakran panaszkodnak vezetőikre vagy a híradásokban látunk megdöbbentő számokat.

A számok azonban azt mutatják hogy az NHS-ben dolgozók 3%-a menedzser míg a privát szférában ez az arány akár 10% is lehet.

Nem volt privatizáció:
angol egészségügy privatizáció

A gondolat, hogy az angol egészségügyben minden állami kézben van teljesen fals. Az Nuffield Trust elemzése szerint már a konzervatívok előző ciklusa is rengeteg dolgot kiszerveztek. Mint például a társadalom biztosítási központok fenntartása, vagy fizioterápiás kezeléseket.

Szétprivatizálták az egészségügyet:

Ahogy azt előzőleg írtuk az előző Cameron kormány a magánszektornak adatta az NHS bizonyos részeit. Azonban az továbbra is 94.1%-ban állami tulajdonban van.

Az emberek tiltakoznak az NHS privatizációja ellen:
tiltakozás az angol egészségügy privatizálása ellen2

Felmérések szerint az emberek kétharmadát nem érdeki ki üzemelteti az NHS-t amíg az működik. Azonban minden megkérdezett szerint a szolgálatnak ingyenesnek kell maradnia.

A bevándorlok “megölik” az egészségügyi ellátórendszert:
bevandorlók egészségügyi ellátórendszerGyakran szerepel a címlapokon, hogy a bevándorlók visszaélnek az ingyenes egészségügyi szolgálattal. Két fogalmat érdemes elkülöníteni ebben az esetben: egészségügyi turizmus, azok akik csak az ingyenes ellátásért utaznak az országba. Munkavállalók akik, bár nem angol állampolgárok, de itt dolgoznak és fizetik a járulékokat.

A statisztikák ebben az esetben nem mérvadóak, hiszen nehéz  kimutatni vagy bizonyítani az esetleges visszaéléseket. Így ezek a kimutatások csak becslések. A 2 milliárd fontos becslések tévesek a valósághoz közelebb járhatnak a £70 – £300 milliós becslések.

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS