Az Oxford Economics előrejelzése szerint a font meredek gyengülése miatt a brit infláció – amely az elmúlt egy évben jórészt zéró körül mozgott, illetve negatív tartományban volt – a jövő év második felében eléri a 3 százalékot. A cég számításai szerint emiatt a vásárlóerő 0,4 százalékkal, egy-egy fogyasztó esetében átlagosan 97 fonttal csökken 2017 egészében.

Az Oxford Economics londoni elemzői hangsúlyozzák: 2011 óta ez lenne az első olyan teljes naptári év, amelyben visszaesik a brit fogyasztók vásárlóereje. A ház számítási modellje szerint a tavaly októberrel zárult egy évben az infláció teljes hiánya, valamint az erőteljes munkapiaci helyzet és az alacsony kamatok környezetében átlagosan 568 fonttal (több mint 200 ezer forinttal) emelkedett egy-egy brit fogyasztó elkölthető jövedelme.

Az infláció várható meglódulására és ennek reálgazdasági következményeire más nagy londoni elemzőházak, valamint a Bank of England – a brit jegybank – is felhívta a figyelmet. Minap ismertetett új inflációs jelentésében a Bank of England 1,8 százalékról 1,5 százalékra rontotta 2018-ra szóló növekedési prognózisát, elsősorban szintén azzal az indokkal, hogy a font jelentős leértékelődése miatt a következő években várhatóan meredeken megugrik az infláció, és ez kikezdi a háztartások vásárlóerejét.

A Bank of England új előrejelzése azzal számol, hogy az éves inflációs ráta a jelenlegi 1 százalékról 2018-ra 2,75 százalék körüli szintre gyorsul.     A brit kormány 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára. A londoni elemzői közösség a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a jegybanki előrejelzésnél is meredekebb inflációs gyorsulást vár.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a 2 százalékot, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik. A cég modellszámításai szerint azonban ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években, és egy ilyen mértékű további árfolyamzuhanás már fontválságot is jelezhet.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS