A két napja kiadott “vörös” riasztás ellenére tovább súlyosbodott a légszennyezettség szerdán Pekingben, nyilvánvalóvá téve, hogy még ha a pekingiek többsége fegyelmezetten eleget is tesz a korlátozásoknak, néhány nap nem elegendő a tiszta levegőhöz jutáshoz.

A kínai fővárosra rátelepedett fojtó füstködöt a meteorológusok szerint csütörtökön délután fújhatja ki egy újabb hidegfronttal érkező erős szél. Addig jóval 300 feletti, 400-hoz közeli átlagos levegőminőségi értékkel kell számolniuk az itt élőknek.

Pekingre telepedett szomg
Pekingre telepedett szomg

A Peking történetében először kihirdetett, legmagasabb szintű szmogriadó éles főpróbájának tartott intézkedéseknek az is céljuk volt, hogy a hatóságok ellenőrizhessék, adott esetben mennyire szabálykövetők a tevékenységük korlátozására vagy szüneteltetésére kötelezett gyárak, üzemek, építőipari vállalatok, illetve a polgárok, akik közül milliók kényszerültek legalább egy napra otthon hagyni autóikat.

A szerdán megjelent sajtóhírek szerint már az első napon, amikor csak a páratlan számra végződő rendszámmal rendelkező autók vehettek részt a forgalomban, kevesebb mint 12 óra alatt a közlekedési rendőrök 3690 szabálysértőt állítottak meg. Közülük több mint ezren cementet szállítottak.

Egészségügyi önvédelem eszközeként használt arcmaszkok
Egészségügyi önvédelem eszközeként használt arcmaszkok

A fővárosi környezetvédelmi ellenőrök csaknem 600 nagyobb légszennyező vállalatot ellenőriztek, közülük 38 hagyta figyelmen kívül a termelése leállítására vonatkozó felhívást. A külső Tahszing kerületben például egy kőfeldolgozóban folyt ugyanúgy a munka, mintha mi sem történt volna.

Időközben az is kiderült, hogy az “egészségügyi önvédelem” eszközeként egyre több ember által használt arcmaszkok között sok hamis van forgalomban. Szerdai jelentés szerint Sanghajban 120 ezer darabot foglaltak le. Kiderült, már külföldre, vélhetően Afrikába is került belőlük. A gyanúsítottak közül többet őrizetbe vettek.

A kínai gyártású termékek az amerikai nagyvállalat, a 3M silány másolatai voltak. A cég illetékesei szerint a rossz minőségű maszkok veszélyesek az egészségre, hiszen a látszat ellenére nem akadályozzák meg a levegőben található szennyeződések belélegzését.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS