A Kínai Shanghai Composite Index 1.78%-os eséssel alapozta meg a befektetők hétfői hangulatát, miután a beszerzésmenedzseri indexek immár hatodik hónapja a gazdaság zsugorodását mutatják. Az olaj 4.8% százalékos zuhanással reagált az elemzők előrejelzéseinél is gyengébb számokra.

Aktív hétfő elé nézhettek a traderek február első napján. Hajnalba elsőként a kínai gazdaságról kaptuk meg a legújabb fejleményeket melyek továbbra is elszomorítják a piacokat. A beszerzésmenedzseri indexek a gazdasági mutatók egy igenfontos mutatószámai, melyek jelenleg folyamatosan alulmúlják a piaci várakozásokat. Ha rátekintünk a napi grafikonra egyből kirajzolódik a negatív hangulat piaci megvalósulása.

A Shanghai Composite Index. Legmagasabb pontja '15 jun. 08-án 5113 ponton állt, legmélyebb pontjait pedig manapság írja le 2650 körül.

A Shanghai Composite Index. Legmagasabb pontja ’15 jun. 08-án 5113 ponton állt, legmélyebb pontjait pedig manapság írja le 2650 körül.

Reggel 9 órától pedig folyamatosan érkeztek az Európai adatok, ahol csak spanyolországból és németországból érkező adatok voltak pozitívak. A reggel fénypontja a brit PMI(beszerzésmenedzseri index) volt felülmúlva az elemzők várakozásait. Az adatokra a Német DAX 0.86%-ot, a brit FTSE 0.77%-ot, a francia CAC 0.86%-ot, a holland AEX pedig 0.56%-ot esett. A legkeresettebb devizapár az Euro/USD fél százalékot erősödött.

Az Egyesült Államok zárta a gazdasági adathalmazt, magyar időszámítás szerint délután 4 órakor jelentve az amerikai PMI-t, 48.2-vel. Az elemzők 48.6-ra számítottak így az S&P500 index 0.7%-al lentebb kezdte a kereskedést. Az 50-es szám alatti PMI a gazdaság zsugorodását mutatja, és ezzel a legutóbbi adattal a harmadik negyedéves negatív számot mely további pesszimista előrejelzéseket. A 48.2-nél alacsonyabb értéket 2009 júliusa óta nem láthattunk, mely vészjósló irányt mutat a pénzügyi piacoknak. Az aggregált negyedéves jelentések (beleszámítva a még nem jelentett vállalatokat is) 2015 utolsó negyedévére 5.8%-os csökkenést mutatnak, az energia és alapanyag szektorok vezetve a listát. A legerősebb szektornak a telekommunikáció bizonyult.

A negatív számok előrejelzései azonban eltörpülnek a központi bankok pozitív hangulatával szemben. Manapság sokszor halljuk hogy a központi bankok napjait éljük. Magyarul amit a központi bankok akarnak, arra megegyező módon reagálnak a piacok. Legjobb példa erre a FED az amerikai központi bank és a QE – quantitative easing (bankközi könnyítés) ami a központi bank agresszív pénz injektálását jelenti a gazdaságnak. Mennyire is agresszív? Az első QE alkalmával a 2008 és 2010 es évek között több mint 600 milliárd dollárt. 2008 óta az ország már 3 QE-n esett túl, több mint 3.5 trillió dollárt “ajándékozva” a gazdaságnak. A piacok rendkívül pozitívan reagálnak az “ingyen” pénznek, ezt az alábbi ábra tükrözi legjobban.

Az S&P 500 amerikai főindex. A 2008-as világválság után nagy esést láthatunk, majd a központi bank (FED) törekvéseire a piac pozitív reakcióit.
Az S&P 500 amerikai főindex. A 2008-as világválság után nagy esést láthatunk, majd a központi bank (FED) törekvéseire a piac pozitív reakcióit.

Japán központi bankja (BOJ) január 29-én jelentette be hasonló törekvéseit a piacok energizálása végett. A világ legeladósodottabb országa ( a bruttó hazai termékéhez képest 261%-os adóssággal ) bevezette a negatív kamatokat. Aki a banknál szeretné a pénzét elhelyezni az nem kamatot kap, hanem 0.1 százalékos büntetőkamatot fizet. Ezzel a törekvéssel szeretnék motiválni a bankokat, hogy hasznosítsák a felhalmozott készpénz állományukat ahelyett, hogy parkoltatnák a központi bank számláján.

Az ECB (Europai központi bank) már 2014 szeptemberében bevezette a negatív 0.2% büntetőkamatokat, ami felett még 2015 decemberében világra hozta saját QE programját, mely előreláthatólag 2017-ig is kinyúlhat. Az ECB havi 60 milliárd eurót kíván az Euro övezetbe fektetni, hosszútávú visszanem térítendő és és igen kedvező kamatozású hitelekkel.

Az elemzők vegyes hangulattal bírálják a piacokat, egyrészt a központi bankok pozitív híreket jelentenek a maguk mesterséges pénzügyi manipulálásaikkal ( melyek egyesek szerint csak újabb buborékokat hoznak létre), másrészt a gazdasági adatok arra világítanak fényt, hogy újabb globális gazdasági lassulás van folyamatban. Talán pont ezt látják a központi bankok is, ezért akarják a piacokat tovább erősíteni mesterséges tőkeinjekciókkal, melyek a gazdaságokat csak mélyebb eladósodottságba döntik.

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS