A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) a brit pénzügyminiszter által a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, a londoni alsóházban előző nap előterjesztett beszámoló tartalmát elemezte részletesen.

Philip Hammond parlamenti felszólalásában kijelentette: az új modellszámítások szerint a brit EU-tagságról tartott népszavazás kimenetele keltette bizonytalanság miatt a brit gazdaság hosszú távú potenciális növekedési üteme 2,4 százalékponttal alacsonyabb a korábbi előirányzatokban szereplőnél.

A júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Hammond alsóházi előterjesztésében elmondta: a népszavazási eredmény következményeinek figyelembevételével készített új számítások szerint a brit költségvetés halmozott hitelfinanszírozási igénye a 2021-ig terjedő előrejelzési időszakban várhatóan 122 milliárd fonttal (44 ezer milliárd forinttal) haladja meg azt a szintet, amelyet a kormány a folyó pénzügyi évre márciusban beterjesztett költségvetésben valószínűsített.

Jelentősen romlottak a növekedési előrejelzések is: a brit kormány 2017-re az eddig várt 2,2 százalék helyett már csak 1,4 százalékos növekedéssel számol, és a későbbiekben sem jósol erőteljesebb gyorsulást. Az új előrejelzésben 2018-ra 1,7 százalékos, 2019-re és 2020-ra egyaránt 2,1 százalékos, 2021-re 2 százalékos növekedés szerepel.

Az IFS az új előrejelzések alapján összeállított csütörtöki elemzésében közölte: modellszámításai szerint a rontott prognózisok azt jelentik, hogy mostantól 2021-ig nem egészen 5 százalékos reálbér-növekedés várható.

Az intézet szerint ez egyben  azt is jelenti, hogy az átlagos brit reáljövedelem 2021-ben 3,7 százalékkal lesz alacsonyabb a márciusi költségvetésben arra az évre jósolt szintnél, vagyis a kormány által a következő öt évre eredetileg várt reálbér-növekedés fele sem valósul meg.

A Költségvetési Tanulmányok Intézetének szakértői szerint ebből az következik, hogy az átlagos brit reáljövedelem 2021-ben is elmarad a 2008-ban mért szinttől. Az IFS elemzői szerint Nagy-Britannia az utóbbi 70 évben – vagyis a II. világháború vége óta – nem élt át ilyen “rettenetes” időszakot a reálbérek szempontjából.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS