London követelése az volt, hogy ne vehessenek fel családi pótlékot olyan külföldi EU-munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában a visegrádi négyek egységesen lépnek fel annak érdekében, hogy ez a szabályozás csak az újonnan érkező munkavállalókra vonatkozna.

A Financial Times keddi írása szerint azonban Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia “váratlanul erőteljes ellenállása” miatt kétségessé válhatnak a családi pótlék szabályozásának szigorítási tervei.

A visegrádiak hajlandók ugyan engedményekre a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában, de azt akarják, hogy a már folyamatban lévő folyósításokat a szigorítások ne érintsék – áll a londoni gazdasági napilap budapesti, varsói és brüsszeli tudósítóinak közös cikkében.

A Financial Timeshoz a lengyel külügyminisztérium eljuttatott egy nyilatkozatot, amely szerint Varsó azon a véleményen van, hogy ha a családi pótlék indexálásáról megállapodás születik, az csak az újonnan érkező munkavállalókra vonatkozhat, vagyis az e juttatásban már most is részesülő külföldi EU-polgárok esetében a folyósítási feltételek nem változhatnak.

Tomás Prouza, a cseh kormány európai ügyekért felelős államtitkára szintén azt mondta a brit lapnak, hogy a változtatások csak az újonnan Nagy-Britanniába érkező munkavállalókra vonatkozhatnak. Hozzátette, hogy a reformtervezet más átalakítási javaslatok esetében ezt tartalmazza is, a családi pótlék ügyében azonban nem, így ezt tisztázni kell.

A téma Nagy-Britanniának az Európai Unióval szemben támasztott reformkövetelései kapcsán került az előtérbe. London egyoldalúan szeretné megnyirbálni a külföldieknek eddig nyújtott szociális támogatásokat. Ezt a visegrádi négyek elutasítják, és kompromisszumos megoldást szeretnének. A munkaerő szabad mozgása szerintük rendkívül fontos.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS