Több mint 3 millió uniós állampolgár él Nagy-Britanniába az uniós népszavazás után, őket kell ellátni valamiféle dokumentummal. A belügyminiszter egy fokozatos átállást helyezett kilátásba, azonban konkrétumokat nem említett az új EU-s igazolványról.

A belügyminiszter, Hilary Benn a munkáspárt képviselőjének felszólalására reagált, miszerint a már az országban tartozó uniós polgárokat dokumentálni kell, hogy a munkáltatók és a landlordok meg tudják őket különböztetni, az újonnan érkezőktől.

A múlt hét csütörtökön nyilvánosságra hozott bevándorlási adatok szerint a népszavazást követően, közel 100,000 uniós állampolgár folyamodott állandó letelepedési engedélyért (permanent residence card). Ezek elbírálása folyamatban van, ám a rendszer évente 25,500 letelepedési engedélyt elbírálását végezte el.

Madeleine Sumption az Oxfordi bevándorlási hivatal igazgatója szerint az európai bevándorlók száma elérheti a 3,9 milliót is 2019-re. Ami a jelenlegi elbírálási rendszerben, hatalmas feladat lenne. Ezért a belügyminisztérium már szeptemberben elkezdett tesztelni egy online, automatizált rendszert, ami kiváltaná a 85 oldalas papír alapú beadványt.

A belügyminisztérium még nem jelentette be kiknek kellene és kell e egyáltalán regisztrálni. Az eddigi szabályozás szerint az állandó letelepedési engedély az EEA3 formanyomtatvány benyújtásával kérvényezhető. Bizonyítani kell, hogy a kérvényező munkavállalóként, vállalkozóként vagy tanulmányokat folytatott az Egyesült Királyság területén.

Amber Rudd szerint a lényeg az, hogy a brit kormánynak “teljes ellenőrzése legyen” a bevándorlók száma felett, amint Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. A brit belügyminiszter elismerte ugyanakkor, hogy bármiféle szabályozási rendszer szükségszerűen a viszonosság elvére épül majd, vagyis az EU-ban maradó országok nyilvánvalóan hasonló intézkedéseket hoznak a brit munkavállalók esetében.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS