A globális növekedés kockázatai elleni közös fellépésre tett ígéretet a világ hét legfejlettebb országa, az úgynevezett G7 a japán Isze-Simában rendezett csúcsértekezletének pénteki záróközleményében. A konferencián részt vevő országok, közös közleményükben hangsúlyozták, a globális gazdaság növekedése továbbra is mérsékelt és a lehetőségek alatt teljesít.

A találkozóról kiadott közleményben Angela Merkel német kancellár közölte, a Brexit nem volt téma a G7-es országok vezetőinek tanácskozásán, de egyetértés volt közöttük arról, hogy az Egyesült Királyságnak maradnia kell az unióban.

A  BREXIT, vagyis az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból komoly fenyegetést jelentene a globális gazdasági növekedésre, mivel megfordítaná a világ kereskedelme és a befektetések növelésének, és az ezzel járó munkahelyteremtésnek a trendjét.

Az európai menekültválsággal kapcsolatban megállapították, hogy a krízis globális probléma, és globális szinten is kell kezelni. A G7 országai készen állnak támogatást nyújtani a menekülteknek és migránsoknak, valamint az őket befogadó közösségeknek.

A kommüniké hangsúlyozta a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki megállapodás végrehajtását. A világ legfejlettebb országai elismerték a Moszkvával folytatott párbeszéd fontosságát, de leszögezték, az Oroszország elleni szankciók hatályát a minszki megállapodás végrehajtásához kötik, és további intézkedéseket hoznak, ha a szükség megkívánja.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS