Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti, a csínytevések köre a barátok becsapásától a média gondosan kidolgozott beugratásáig terjed.

Ezen a napon még a sajtó, a rádió, a televízió és a világháló híreit is ajánlatos fenntartással kezelni. A modern kor egyik legismertebb április 1-jei tréfája a BBC-hez fűződik:

1957-ben arról számoltak be, hogy az enyhe idő és a kártevők kiirtása után Svájcban bőséges spagettitermés várható. Sokan telefonáltak be, azt kérdezvén, hogyan termeszthetnének spagettit. A válasz így hangzott: dugjanak egy szál spagettit paradicsomszószba, és várjanak türelmesen.

Akadtak, akik a repülő pingvinekről szóló tudósítás kapcsán sem fogtak gyanút, holott a film április 1-jén került adásba, a műsorvezető pedig a Monty Python – híres angol komikus csapat – egyik tagja volt. 1980-ban pedig tiltakozó levelek áradatát indította el az a kacsa, hogy a Big Ben órája digitális kijelzőt kap.

De történt egyéb átverés is a városban a történelem folyamán, mint például 1816-ban amikor az a hír járta, hogy London fölé egy hatalmas üvegkupolát terveznek húzni, megakadályozván hogy eső áztassa a város utcáit. A gondolat a kor viszonyait ismerve valamelyest jobban érthető, ugyanis akkoriban az utcák még nem voltak burkolva és vízelvezető csatornák sem tartoztak hozzájuk, így egy-egy nagyobb felhőszakadás komoly problémákat okozott. Lovak törték lábaikat a sáros, kátyús utakon így mindenki valamiféle megoldásra áhítozott. Természetesen a tervből nem lett semmi, bár sokan komolyan vették azt és intenzív szakmai vitákat vívtak hogyan is lehetne kivitelezni a nagyszabású terveket.

A mai időkből is származik néhány komoly átverés, itt van mindjárt a Pimm’s (alkoholos italokat gyártó cég) aki azt állítja így április 1-jén hogy megállapodást kötött a várossal, így mostantól ők lesznek a Big Ben szponzorai. Ezt még egy ’eredeti’ fényképpel is alátámasztani igyekszenek, amit a csatolt képek között megtaláltok.

A londoni Wood Green kerületben található bevásárló központ szintén új szabályozást tervez bevezetni, melyet hogy hogynem április 1-jén jelentettek be. Tekintve hogy a bevásárló központban az utóbbi időben megemelkedett a gyalogosok közötti balesetek száma, a gyalog járók maximális sebességét 3 mp/h-ban (hozzávetőleg 4.8 km/h) szabályoznák. A központ új sebességmérő eszközöket tervez üzembe állítani, hogy az új szabályokat megszegőket eljárás alá vonhassák.

Végül két mai napi hír befejezésként: az első hogy a leköszönő polgármester Boris Johnson mintegy búcsú intézkedésként a bérelhető kerékpárok mintájára Londonban bevezetné egy új közlekedési eszköz bérlését is, melyek igazából olyan kétkerekű kis szerkezetek, melyekre ráállva, azokat saját egyensúlyunk áthelyezésével irányíthatunk. Az ötlet valójában kiváló de sajnos nem igaz.
http://metro.co.uk/…/boris-to-push-through-launch-of-boris…/

A másik átütő átverés mára az az új kávézó mely közvetlenül a Temzéből származó vizet árusítana, mondván ’egyedülálló lehetőség, hogy beleihassunk a város történelmébe’. Egy pohárka Temze víz £6.75-ba kerül majd a tervek szerint, de az első 50 látogatónak lehetősége lesz ingyen mintákat kóstolni a vásárlás előtt.
http://www.standard.co.uk/…/new-east-london-popup-cafe-to-s…

Ilyen hírek után már csak egyet mondhatok, bármit hallotok, olvastok vagy láttok a mai nap, bánjatok a hírekkel még nagyobb körültekintéssel mint egy átlagos napon, ugyanis nagy az esélye az átverésnek!

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS