A robbantásban egy belfasti börtönőr súlyosan megsérült, a szerkezet akkor lépett működésbe amikor elindult dolgozni furgonjával. 

A rendőrség szerint a bomba részlegesen robbant fel, de az 52 éves férfi így is súlyos sebesüléseket szenvedett. Állapotát a péntek délutáni tájékoztatás szerint a kórházban stabilizálták, és a sérült már nincs életveszélyben.

A merénylet után az észak-írországi rendőrség (PSNI) a legsúlyosabb szintre emelte a terrorkészültséget, mivel a hatóságok értesülései szerint félkatonai mozgalmak tagjai a húsvéti felkelés századik évfordulójáról rendőrök, katonák, börtönőrök meggyilkolásával akarnak megemlékezni.

Az írországi brit fennhatóság elleni felkelés 1916. április 24-én, húsvét hétfőjén, az első világháború kellős közepén robbant ki, és bár nem tartott egy hétig sem, az utána következő brutális angol megtorlás miatt azóta is a angol-ír viszony neuralgikus epizódja.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat eredményeként azonban ma már a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a Sinn Féin évek óta együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

NINCS HOZZÁSZÓLÁS