A cég, amely 25 brit telephelyen közvetlenül 15 ezer, a beszállítókkal együtt közvetve százezer alkalmazottat foglalkoztat, a levélben egyenes utalást tesz arra, hogy ha a választók többsége a kilépésre voksol a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson, az kérdésessé teheti az Airbus jövőbeni nagy-britanniai beruházásait.

Paul Kahn, a brit részleg, az Airbus Group UK elnöke hétfőn ezt külön is megerősítette. A BBC-nek nyilatkozva kijelentette: az Airbus brit üzletága “akkor sem megy sehova”, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ből, de a cég jövőbeni beruházásaiért Nagy-Britanniának az egész világgal versengenie kell. E beruházások ugyanis megvalósulhatnak az európai kontinensen, Kínában vagy az Egyesült Államokban is – fogalmazott Kahn.

Az Airbus a brit alkalmazottaknak küldött hétfői körlevélben is hangsúlyozza, hogy akkor sem szünteti be nagy-britanniai tevékenységét, ha a választók többsége a népszavazáson a Brexitre voksol, vagyis arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

A levél szerint ugyanakkor az Airbus üzleti modellje teljes mértékben arra épül, hogy a cég minden korlátozás nélkül mozgathassa Európában termékeit, alkalmazottait és üzleti elképzeléseit, és nem hiszi, hogy ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, az javítaná az Airbus nagy-britanniai működésének versenyképességét.

“Mindenkinek észben kell tartania, hogy a jövőbeni beruházások nagymértékben függnek attól az üzleti környezettől, amelyben a cég tevékenykedik” – áll az Airbus alig burkolt hétfői figyelmeztetésében.

A brit vállalati szféra már többször is kifejezésre juttatta azt a véleményét, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia, ha meg akarja őrizni versenyképességét.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS