Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál (NHS) az orvosok aránya a lakosság-számhoz Európában a legalacsonyabb mégis az NHS fizetési listáján 1,7 millió fő szerepel.

Ezzel messze a legnagyobb munkaadó az Egyesült Királyságban, de a világranglistán is előkelő helyen szerepelnek. A világranglista élén két katonai szervezet áll. Az Egyesült Államok védelmi minisztériumnál 3,2 millió személy dolgozik, míg a kínai Népi Felszabadító Hadsereg 2,3 millió embert alkalmaz.

A polgári szférában jelenleg a Walmart áruházlánc a legnagyobb, itt 2,1 millióan keresik kenyerüket – ebben benne van az Egyesült Királyság 200 ezer ASDA alkalmazottja is –, utána jön a McDonald’s a maga 1,9 millió munkavállalójával (jóllehet ennek 80 %-a franchise-ban működik).

Ötödikként – civilek közt pedig harmadikként – a brit NHS található a listán, 1,7 millió fővel. Maga mögé utasít olyan hatalmas munkaadókat, mint a Kínai Nemzeti Olajvállalat (1,6 millió), a Kínai Állami Elektromos Művek (1,5 millió), az indiai vasutak (1,4 millió), vagy az indiai fegyveres erők (1,3 millió).

A tízes ranglista végén a Hon Hai Precíziós művek, ismertebb nevén a Foxconn áll 1,2 millió munkással, amely több országban, de főként Tajvanon dolgozik be az Apple-nek. Itt akkora a hajtás, hogy az utolsó évben tízen lettek öngyilkosok az Apple iPadek összeszerelői közül.

Publikálva a magyarkroki.com engedélyével.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS