David Cameron miniszterelnök a Sunday Timesban korábban megjelent cikkben a feketék egyetemeken való hátrányos megkülönböztetéséről nyilatkozott. Az ezzel kapcsolatos írásunkat itt találod.

Példaként hozta fel az Oxfordi Egyetemet, ahol 2014-ben 27 színes-bőrű jelentkezőt vettek fel. Az egyetem vezetése nyilatkozatban utasította vissza a faji megkülönböztetésre vonatkozó vádakat és azt a kormányzati elképzelést is, hogy a feketék felsőoktatásban való részvételét kvóta rendszerrel szabályozzák.

Az egyetem azért reagált, mert Cameron a cikkben külön megnevezte őket, és „elképesztőnek” nevezte, hogy 2014-ben, amikor több mint 2500 főt vettek fel Oxfordba, ebből csak 27 volt fekete.

Magyarországon a Horthy-időszak hajnalán vezették be a numerus clausust az egyetemeken. Annak érdekében, hogy a felsőoktatásban túlsúlyban lévő zsidókat kiszorítsák és így csináljanak helyet magyar „úri” középosztálynak.

Cameron most ennek a fordítottját lengette be, ami nem kisebb őrültségnek és alantasságnak tűnik. Gyakorlatilag faji megkülönböztetést jelentene a brit egyetemeken, ha valakit a felvételénél gyengébb teljesítménye dacára bőre színe miatt részesítenének előnyben, csak mert eleget kell tenni valamiféle politikai okokból kitalált kvótarendszer követelményeinek.

Az egyetem azt állítja, 2015-ben 367 felvett diák tartozott valamilyen etnikai kisebbséghez, és öt év alatt az etnikumok aránya meghaladta a 15%-ot. Oxford arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az egyenlőtlenség szerepet játszik a tanulási szintkülönbség kialakulásában, úgy ez egyáltalán nem az egyetem kapujában történik, hanem jóval korábban, már az meghatározó lehet, hol jár valaki általános iskolába.

Publikálva a magyarkroki.com jóváhagyásával.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS