A vermonti szenátor nem ismerte el vereségét, és nem is támogatta Clinton elnökjelöltségét. De leszögezte: hajlandó együttműködni a demokraták várható elnökjelöltjével annak érdekében, hogy ne a republikánus Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

A politikus nem buzdította a reá szavazókat és az előválasztásokon őt támogató delegátusokat arra, hogy támogassák Hillary Clintont, sőt, hangsúlyozta, hogy az őt támogató küldöttek vele együttműködve vesznek részt a nyári elnökjelölt-állító konvención Philadelphiában.

Úgy fogalmazott: együttműködik majd Hillary Clintonnal a Demokrata Párt átalakításában, s hangsúlyozta, hogy folytatni kell az általa megkezdett “politikai forradalmat”. “Trumpot le kell győzni!” – mondta híveinek, egy burlingtoni stúdióban ülve. Burlington az a város az északkeleti Vermont államban, ahol Sanders és családja él.

“De nem lehet csak Donald Trump legyőzése az egyetlen célunk. További erőfeszítéseket kell tennünk annak az Amerikának a megteremtésére, amelyről tudjuk, hogy megteremthető. Minden energiánkat erre kell fordítanunk a demokrata országos konvención, ahol több mint 1900 delegátusunk lesz” – vázolta céljait Bernie Sanders.

Kifejtette, hogy a héten találkozott Hillary Clintonnal, de fontos témákban változatlanul nagy nézetkülönbség van közöttük, de az igaz – tette hozzá –, hogy más területeken viszont közel állnak egymáshoz az elképzeléseik.

Videoüzenetében azt ígérte: mindent elkövet, hogy az általa progresszívnak nevezett programja, illetve annak elemei – a minimálbér emelése, a nőknek a férfiakkal egyenlő javadalmazása, a hidraulikus repesztéses eljárással történő olajkitermelés leállítása és az amerikai–csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás leállítása – bekerüljenek a Demokrata Párt programjába.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS