A brit kormány a napokban közölte a tavalyi év migrációs adatait. Ezek alapján 630 ezren vándoroltak be az országba, míg 297 ezren hagyták el az államot. Ez azt jelenti, hogy a nettó migrációs adat pozitív, összesen mintegy 330 ezerrel többen laknak az Egyesült Királyságban. A bevándorlók csaknem harmada, azaz 184 ezer fő, az Európai Unióból érkezett.

Nagy Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból bizonyosan megreformálná a bevándorlást. A Leave kampány vezetője Nigel Farage egy az Ausztrál pont-rendszeren alapuló szabályozást szeretne bevezetni. Ez egy elsősorban képesítésen alapuló bevándorlási rendszer lenne, amhol a hiányszakmák és nyelvtudás alapján ítélnék el a vízumkérelmeket.

Nigel Farage szerint az elsődleges problémát a Kelet Európából érkező bevándorlók jelentik, akik olyan országokból érkeznek ahol az életszínvonal jóval alacsonyabb és a korrupció jóval magasabb mint az Egyesült Királyságban (nem is érti, hogy lehetett politikai szövetségre lépni ezekkel az országokkal).

Elismeri, hogy a bevándorlók többet fizetnek be az államkasszába mint amit kivesznek onnan, azonban senki nem számol azzal mekkora állami beruházást igényel a bevándorlás. Új iskolákat kell építeni, kórházakat és számítási szerint minden negyedik percben egy új házat kellene építeni ahhoz, hogy minden bevándorlónak fedél jusson a feje fölé.

Az Egyesült Királyság népessége bevándorlás nélkül éppen úgy elöregedne mint Németország, Svédország vagy Magyarország lakossága. Ezért az országnak szüksége van bevándorlásra, így a pontrendszer bevezetése mellett enyhíteni kell az eddigi munkavállalási vízum kiadásának feltételein is.

A munkavállalási vízumkötelezettség bevezetésével az európai munkavállalókkal szemben jelentősen csökkentené az Európából érkező munkavállalók számát. Hiszen ki akarna egy bonyolult pontrendszernek megfelelni, ha feltétel nélkül vállalhat 26 másik tagállamban munkát?

Az új pontrendszer bevezetésével drasztikusan megváltozna a bevándorlók nemzetiségének összetétele. A könnyített vízum feltételek elsősorban a közel és távol keletről érkező bevándorlók számára kedveznének. Nem véletlen, hogy a Leave tábor mögött felsorakozott több muszlim szervezet is.

Így könnyen lehet, hogy azok a brit szavazók akik a nemzetüket féltve és a bevándorlás csökkentése miatt szavaznak a kilépés mellett, hamarabb szembesülhetnek azzal, hogy Muszlim miniszterelnökük van, mint azt jelenleg gondolnák.

Szerinted kilép az Egyesült Királyság az EU-ból?

Loading ... Loading ...

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS