Welt am Sonntag című vasárnapi német lap vezércikkben foglalkozott Magyarországgal és a bevándorlással.

A konzervatív hetilap Európa orbanizációja: miért nem veszünk részt ebben című írásában a szerző, Alan Posener egyebek között kifejtette, hogy a kelet-európai rasszizmussal és antiszemitizmussal kapcsolatban egyesek “a Kelet +orbanizálódásáról+” beszélnek, holott “egész Európa orbanizálódik”.

Szlovákiai tüntetés a bevándorlás és a betelepítések ellen
Szlovákiai tüntetés a bevándorlás és a betelepítések ellen

“Kelet-Európa nem a múlt, hanem a jövőbeni norma” – írta a Welt am Sonntag szerzője. Németországban sokan abban hittek, hogy “az EU révén meghaladható a nemzet”, mindenütt máshol viszont “a nemzetet akarják erősíteni az EU révén”, ez pedig “vagy sikerül, vagy a nacionalizmus tönkreteszi az EU-t” – tette hozzá.

Van azonban egy tagállam, amely nem engedheti meg magának ezt a “kicsinyes nemzeti önzőséget”, és ez Németország. Nem erkölcsi okok miatt, hanem azért, mert azonnal megbukna az EU, amelynek éppen Németország a legnagyobb haszonélvezője – fejtette ki Alan Posener.

Angela Merkel és Orbán Viktor a Török EU csúcsonAngela Merkel kancellár bár későn, de mégiscsak megértette ezt. Így a “kelet-európaiak érdekében”, és a német iparral szembeszállva megszervezte az Oroszország elleni szankciókat , és “Orbán hálátlansága”, illetve a saját pártjában keletkezett ellenállás dacára “drasztikusan csökkentette a menekültek által Magyarországra nehezedő nyomást”, továbbá enyhíti a görögországi megszorítások szigorát és Tornado harci repülőgépeket küld Szíriába. “Miért nem tudja kommunikálni, hogy miért teszi mindezt?” – vetette fel a Welt am Sonntag vezércikkének szerzője.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS