A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint szerepet játszhatott az Egyesült Királyság uniós kilépéséről tartott népszavazás eredménye, hogy a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő elhalasztotta, így nem is vizsgálta július 8-án a magyar államadósság besorolását.

A szaktárca szerint a BREXIT jelentős bizonytalanságot teremtett a piacokon, jelenleg nem látszik jól, hogy merre indulnak el a piacok, hosszabb távon milyen hangulat fog uralkodni a világgazdaságban. A referendumot követő magyar költségvetési lazítás ellenére a hiány kényelmesen 3  százalék alatt marad, a lefele mutató növekedési kockázatok és a magasabb deficit bizonytalanabbá teszi a korábban prognosztizált adósságcsökkentési pályát.

Ugyanakkor az NGM hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítménye és az állampapírok után fizetendő hozamok régóta azt jelzik, hogy Magyarország megérdemli a befektetésre javasolt besorolást. A Fitch Ratings májusban sorolta befektetési kategóriába a magyar államkötvényeket, a szaktárca várakozásai szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél kerülhet befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályok szerint a hitelminősítők az általuk egy évre előre bejelentett időpontokban változtathatnak az EU tagországok besorolásán, de nem kötelező ezzel a lehetőséggel élniük. A Moody’s 2015 novemberében lépett legutóbb, akkor stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását.

A nemzetközi adósságminősítők gyakorlatában általában a kilátás javítása után egy évvel döntenek a besorolásról, így a Moody’s legközelebb november 4-én vizsgálhatja ismét a magyar adósosztályzatokat. Ezzel szemben az S&P várhatóan befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyja idén Magyarországot és kilátásjavítást sem vár ennél a hitelminősítőnél.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS