Kevesebb mint egy hónappal a a június 23-ára kiírt népszavazás előtt még mindig nem eldöntött kérdés, kilépnek vagy maradnak a britek az Európai Unióból. A választás legérdekesebb szereplője Nigel Farage aki 2010 óta küzd Nagy Britannia EU-s tagsága ellen.

Amennyiben a britek a kilépés mellett döntenének az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának UKIP egy csapásra okafogyottá válna, nagyon valószínű, hogy a 2020-as országgyűlési választásokon a párt nagy része “beleolvadna” a konzervatív pártba. Míg Farage továbbra is a partvonalról kritizálná a kormányt.

Elvesztené az Europarlamenti tagságát, bár Brüsszel a legnagyobb ellensége mégis kiváló kommunikációs platform a pártja számára. Kirohanásait José Manuel Barroso és Martin Schulz hétről, hétre megjelenek a brit és a világsajtóban egyaránt.

Farage és a pártja számára a legideálisabb egy a bennmaradás mellett egy alacsony szavazattöbbséggel döntő népszavazás lenne. Ebben az esetben hősiesen harcolhatna tovább a függetlenség mellett, a UKIP tovább növelhetné népszerűségét és eséllyel nőhetné ki magát a második legnagyobb kormánypáttá sz Egyesült Királyságban.

Az is elképzelhető, hogy az Európai Unióból való kilépést követően a UKIP átalakulna és a 2018-as pártelnöki választáson más kerülne a párt vezetésére (Suzanne Evans vagy Douglas Carswell), arculatot váltanának és folytatnák a harcot a munkásosztály szavazataiért.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS