Liz Truss igazságügy-miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában – a riporter kérdésére, hogy a kormány visszafordíthatatlannak tartja-e a kilépési folyamatot, ha az egyszer elindul – kijelentette: az ő értelmezése szerint az 50. cikkely aktiválásáról szóló döntés visszavonhatatlan. “Ha megnyomtuk a gombot, a folyamat végigmegy” – fogalmazott.

A konzervatív párti brit kormány a jelenlegi tervek szerint március végéig kívánja aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza – és aktiválása hivatalosan el is indítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az Európai Unióból.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye kétévi tárgyalási időtávlatot engedélyez a kilépési feltételekről, vagyis ha a brit kormány a terveknek megfelelően március végéig bejelenti a folyamat elindítását, Nagy-Britannia EU-tagsága legkésőbb 2019 tavaszára megszűnik. A tárgyalási folyamat meghosszabbítására van lehetőség, de ezt a többi 27 EU-társállam mindegyikének egyhangúlag jóvá kellene hagynia.

Elhangzottak az utóbbi időben ettől eltérő vélemények is.

Tony Blair egykori munkáspárti brit miniszterelnök az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén pénteken elmondott, óriási feltűnést keltő beszédében hasonló véleményének adott hangot. Blair szerint a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a távozás az EU-ból, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

Lord John Kerr, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, aki az 50. cikkely alapelveit annak idején kidolgozta, a BBC-nek nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a kilépési folyamat az 50. cikkely aktiválására után sem visszafordíthatatlan, semmi jogi akadálya nincs annak, hogy a cikkelyt aktiváló ország menet közben meggondolja magát.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS