Meglátogatta a a londoni parlament felső kamaráját Theresa May, meglepetést és visszatetszést váltva ki a jelenlévőkből. May már előre figyelmeztette a vitában résztvevőket, hogy senki nem állhat az emberek véleménye ellen.

Bár a brit miniszterelnöknek joga van jelen lenni a felső házban folytatott vitákon, ezt azonban Margaret Thatcher óta egyetlen miniszterelnök sem tett meg. Thatcher akkor az unió közöspiacára való belépés vitájára látogatott el, mg most utódja az abból való kilépésről szóló felszólalásokat hallgatta meg.

Nyitóbeszédében Baroness Evans felszólította a kormányt és annak vezetőjét, hogy ne próbáljanak meg nyomást gyakorolni a Lordok Házára, annak a kormányzati határozattervezetnek a részletes vitájára, amely szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

Az első vitanapot követően a Downing Street 10 sajtóosztálya kiadott egy nyilatkozatot miszerint Theresa May azt kívánta jelezni jelenlétével, hogy a kormánya számára milyen fontos ez a kérdés.

A részletes vita legnagyobb horderejű napirendi pontjai közé tartozik az a két módosító javaslat, amelyek egyike az Európai Unióval a kilépési tárgyalássorozat eredményeként megszülető majdani egyezmény parlamenti elfogadtatására kötelezné a kormányt, a másik pedig arra, hogy London vállaljon akár egyoldalúan is garanciákat a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére a brit EU-tagság megszűnése után.

Az előzetes nyilatkozatokból az biztosra vehető, hogy a felső kamara nem fogja útját állni a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat elindításának, és nem is késlelteti jelentősen a felhatalmazásról szóló törvénytervezet elfogadását, így nagy valószínűséggel tartható lesz a kormány által a kilépési folyamat elkezdésére kidolgozott menetrend.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS