Terrorizmusra való felbujtásban találta bűnösnek Tareena Shakilt a Birminghami Királyi Birósság. A 26 éves brit anyuka 2014-ben utazott Szíriába, hogy “Allah rabszolgájaként” harcoljon az Iszlám Állam kötelékben a hitetlenekkel szemben. 

Tareena Shakil 2014 augusztusában jelentette be szüleinek, hogy 7 napos nyaralásra megy Spanyolországba az akkor alig egyéves fiával. De a valójában Törökországba utazott, családját csak akkor értesítette, amikor a török-szíriai határnál járt.

A brit nő utazása előtt egy facebook oldalt is létrehozott, ahol az Iszlám Állam harcosairól és a terrorszervezet jellegzetes fekete zászlóiról készült fotókat tett közzé, vagy AK-47 gépfegyverrel pózolt. Többek között azt írta, hogy “Allah rabszolgája akar lenni. A muzulmán jog, a Sharia törvénye alapján akar élni.

Megérkezése után fél évvel, segélykérő üzeneteteket küldött a családjának, akik 2015 január 6.-án megszervezték a szökését Raqqa*ból, Törökországba. Februárban tért volna vissza az egyesült királyságba de a Heathrow repülőtéren letartoztatta a brit terrorelhárítás.

Kihallgatásán azt mondta a rendőröknek, hogy elrabolták és kényszerítették arra, hogy Szíriába menjen. A bíróság kétségbe vonta az elrablását, miután az ügyészség bemutatta a Twitter és Facebook üzeneteit.

Kétségek merültek fel a szökés tényét illetően is mivel Raqqa az iszlám állam fővárosa amit 5000 jihadista fegyveres őriz. Tareena Shakil minden ellene felhozott vádat tagadott és azt állította, csak azért utazott Szíriába, hogy Sharia törvénye szerint élhessen.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS