David Cameron a The Sunday Times-közölt interjúban azt állította, hogy a fiatal fekete brit férfiak nagyobb eséllyel kerülnek börtönbe, mint egyetemre.

A lap felmérése szerint tavaly a kiemelkedő középiskolai eredményt elérő fekete középiskolai diákok 16 százaléka, az azonos eredménnyel végzett fehér tanulók 32 százaléka jelentkezett felsőoktatási intézményekbe. Cameron a cikkben mindehhez hozzáteszi, hogy az Oxfordi Egyetem – ahol annak idején ő is tanult – 2014-ben alig 27 fekete jelentkezőt vett fel.

A brit miniszterelnök szégyenteljesnek nevezi, hogy a bíróságok elé kerülő fekete vádlottakra nagyobb eséllyel rónak ki szabadságvesztést, mint az ugyanolyan kihágásért felelősségre vont fehérekre. Cameron szerint meg kell vizsgálni ennek okait és azt, hogy miként lehet véget vetni ennek a diszkriminációgyanús gyakorlatnak.

A brit kormányfő szerint arra is meggyőző erejű bizonyítékok vannak, hogy azokat az álláskeresőket, akiknek etnikai hangzású nevük van, kisebb eséllyel hívják vissza az általuk megkeresett vállalatok állásajánlatokkal, mint másokat.

A cikkben arról nem tesznek említést, hogy ezek a “fekete” fiatalok brit állampolgárok akik a statisztikák szerint inkább a baloldali munkáspártra szavaznak. Illetve az elmúlt hetekben többen vádolták rasszizmussal a miniszterelnököt miután a közintézményekben betiltaná a muszlim nők arcát eltakaró burkát. Így javíthat a konzervatív párt népszerűségén egy ilyen írás.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS