Legalábbis ez derült ki az Ipsos MORI telefonos felméréséből. A több mint ezer megkérdezett brit választópolgár 48% szerint David Cameron-nak le kell köszönnie hivatalából amennyiben a brit választók többség a kilépés mellett szavaz.

A brit alsóházban Richard Burgon munkáspárti képviselő feltette a kérdést Cameron-nak, ha a brit választók a kilépés mellet szavaznak lemondana e a pozíciójáról, egy Cameron-tól szokatlan, egyszerű nem-el felelt.

A konzervatív kormány makacsul kitart a mellet, hogy a miniszterelnök pozíciója nem függ a népszavazás eredményétől. Azonban a következő parlamenti választásokon egy esetleges kilépés esetén könnyen lehet, hogy a Konzervatív párt jelöltjét Boris Johnson-nak hívnák.

Cameron abba a furcsa helyzetbe került, hogy a londoni polgármesteri választásokon jobban járna ha pártja legnagyobb riválisa a munkáspárti Sadiq Khan lenne a győztese. Mivel Zac Goldsmith, elődjéhez Boris Johnson-hoz hasonlóan euro-szkeptikus, győzelmével Johnson egy erős támogatóra számíthatna a pártján belül.

Az Európai Unióból érkező bevándorlók számára ez csak pozitív hír, hiszen a brit miniszterelnök David Cameron teljes erőbedobással Nagy Britannia uniós tagsága mellett fog kampányolni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS