Az elmúlt hetek eseményei és a közvélemény megnyugtatására David Cameron nyilvánossá tette az elmúlt hat évben benyújtott adóbevallásait. Az adóbevallásban semmi meglepő nincs, leszámítva az örökösödési adó elkerülését ajándékozással, ez azonban törvénybe nem, csak jó erkölcsbe ütközik.

Az adóbevallásokból kiderül, hogy Cameron teljes jövedelme a 2014–2015-ös pénzügyi évben 200,307 font volt, ami után a brit kormányfő 75,898 font jövedelemadót fizetett. Jövedelmének legnagyobb részét abban az évben a 140,522 fontos miniszterelnöki fizetés tette ki. Emellett 9,834 fontot kapott a kormányzó Konzervatív Párttól költségtérítés gyanánt, és banki megtakarításai után háromezer font kamatjövedelme is volt.

Ehhez járult 46,899 font albérleti díj, a londoni Notting Hill kerületben lévő családi házának kiadásából. Ennek a háznak a fele van Cameron nevén, így a bérleti díjból származó családi bevétel felét is az ő adóbevallása tartalmazza. Lekötött pénze után 3,052 font kamatot kapott.

Az adóbevallásokból kiderül az is, hogy 2011-ben édesanyja még 200 ezer fontot adott neki, ezzel ellentételezve, hogy a szülők családi házából Ian Cameronra jutó tulajdonrészt David Cameron bátyja, Alexander Cameron örökölte. A 200,000 font után nem fizetett örökösödési adót, mivel ez a pénz hivatalosan édesanyjától származó ajándéknak minősült.

Az adópapírokban szerepel emellett, hogy mielőtt 2010-ben miniszterelnök lett volna, Cameron eladta 140 ezer fontnyi részvénybefektetését, benne azt a több mint 31 ezer font értékű részvénycsomagot, amelyet édesapja offshore cégében vásárolt 1997-ben.

David Cameron éppen e cég üzleti tevékenysége révén keveredett bele a panamai offshore-botrányba. A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról minap kiszivárogtatott többmilliónyi bizalmas dokumentumból kiderült ugyanis, hogy a kormányfő néhai édesapja társalapítója, társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS