Az Angol online és nyomtatott sajtó elsősorban az Európai Unión belüli munkaerőmozgásról folytatott megbeszéléseket emelték ki David Cameron brit miniszterelnök budapesti tárgyalásairól közölt pénteki beszámolóikban.

A Financial Times szerint Cameronnak az unióra vonatkozó  reformjavaslatai “szokatlan helyről kaptak feltételes támogatást”, miután Orbán Viktor miniszterelnök utalást tett arra, hogy Magyarország támogatja a brit szociális ellátórendszer visszaélésszerű igénybevételének megszüntetését célzó brit intézkedéseket.

A lap szerzői, Andrew Byrne és George Parker szerint Cameron számára kulcsfontosságúnak bizonyulhat Orbán támogatása, különösen akkor, ha a magyar kormányfő – a visegrádi négyek egyikének vezetője – közelebb tudja hozni a megállapodáshoz a vonakodóbb térségi országokat, például Lengyelországot is. Megjegyzik: Cameron személyében csaknem egy éve az első nyugati vezető látogatott Budapestre.

A magyar és a brit miniszterelnök közös sajtótájékoztató
A magyar és a brit miniszterelnök közös sajtótájékoztató

A The Times című konzervatív brit napilap pénteki beszámolója is azt emelte ki, hogy Orbán Viktor készségét hangoztatta a visegrádi négyek nevében is a nagy-britanniai ellátórendszer bizonyos szigorításának támogatására. A magyar kormányfő ugyanakkor azt az elképzelést továbbra sem fogadta el, hogy az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négy évi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez.

The Daily Telegraph is Orbán Viktornak azt a kijelentését emelte ki, hogy a nagy-britanniai magyar munkavállalók nem élősködők és nem migránsok, és Magyarország nem tudja elfogadni a diszkriminációt. A lap beszámolója szerint ugyanakkor a magyar kormányfő hangoztatta Magyarország nyitottságát az olyan megoldásokra, amelyek nem tartalmaznak hátrányos megkülönböztetést.

A The Guardian napilap szerint Orbán Viktor “nyersen megmondta” Cameronnak, hogy változtatnia kell az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorítására vonatkozó tervein, elkerülendő, hogy e munkavállalók élősködőkként tűnjenek fel. Nicholas Watt budapesti tudósító szerint ugyanakkor Orbán kiegyensúlyozta álláspontját azzal, hogy kijelentette: Magyarország és a többi visegrádi ország bízik a megállapodásban, és nyitott az olyan ésszerű javaslatokra, amelyek kiküszöbölik a visszaéléseket a brit szociális juttatásokkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS