A brit miniszterelnök szerint a mérsékeltként számon tartott szíriai ellenzéki csoportok tagjai , nem olyanok, akikkel az ember általában a Liberális Demokraták kongresszusain fut össze.

David Cameron, aki a parlament alsóházának bizottsági elnökeiből álló összekötő testület kérdéseire válaszolt, a kedd estébe nyúló többórás meghallgatáson megerősítette, hogy London értesülései szerint 70 ezerre tehető a szíriai rezsim mérsékelt fegyveres ellenzékének létszáma.

Arra a többször megismételt kérdésre, hogy kik is pontosan ezek a fegyveresek, és honnan lehet tudni, hogy valóban mérsékelt csoportokról van-e szó, Cameron meglehetősen indulatosan kijelentette: ez az adat nem az ő kitalációja, hanem a brit kormány mellett működő egyesített hírszerzési bizottság (JIC) „legjobb becslése”.

„Tény azonban, hogy nem mind makulátlan demokrata, nem olyanok, akikkel az ember általában a Liberális Demokraták kongresszusain fut össze (…) Egyesek iszlamista csoportokhoz, sőt néha viszonylag keményvonalas iszlamista csoportokhoz tartoznak” – ismerte el a brit miniszterelnök.

Hozzátette: a brit kormány nem fog aprólékos részletekbe menő információt adni ezeknek a nem szélsőséges ellenzékieknek a kilétéről és hollétéről, mivel ebből Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje, illetve az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet húzhatna hasznot.

David Cameron a parlament alsóházának bizottsági meghallgatásán
David Cameron a parlament alsóházának bizottsági meghallgatásán

Cameron szerint a 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveresről szóló brit becslés „nagyjából egybeesik” az amerikai hírszerzés becsléseivel, „az amerikaiak becslési sávjának felső végén van”.

Hangsúlyozta, hogy e 70 ezres csoportban nincs benne az a 20 ezer kurd fegyveres, aki az Iszlám Állam ellen harcol. Cameron szerint a Nyugat által támogatott mérsékelt ellenzékiek száma még ezzel együtt sem elégséges, de az Iszlám Állam elleni fellépést „valahol el kell kezdeni”. A 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzékiről szóló brit hírszerzési becslés többször is belpolitikai vitához vezetett Londonban, és a brit kormány már korábban is elismerte, hogy e csoportban vannak iszlamista fegyveresek is.
Philip Hammond brit külügyminiszter a brit légierő szíriai bevetéséről tartott múlt havi alsóházi vitában szintén azt mondta, hogy a brit hírszerző szolgálatok adatai szerint 70 ezerre tehető azoknak a szíriai ellenzéki fegyvereseknek a száma, akik nyugati támogatással csatlakozhatnak az Iszlám Állam elleni harchoz, de ő is kijelentette, hogy vannak köztük iszlamisták. „Vannak azonban iszlamisták a kuvaiti és a tunéziai parlamentben is, és együtt tudunk működni olyan iszlamistákkal, akik elfogadják a demokratikus eljárásrendet és készek részt venni abban” – fogalmazott a brit külügyminiszter.
Szíriai ellenzéki fegyveres erők kiképzésen
Szíriai ellenzéki fegyveres erők kiképzésen

Aszad ugyanakkor a The Sunday Timesnak nyilatkozva nemrégiben határozottan cáfolta azt a brit kormányzati érvet, amely szerint 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveres állna készen a szárazföldi hadműveletekre a nyugati légierők támogatásával. „Hol van ez a 70 ezer mérsékelt, akiről Cameron beszél? Nincs 70 ezer, még hétezer sincs” – mondta a szíriai elnök a tekintélyes brit vasárnapi konzervatív lapnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS