El kell kerülni, hogy a felek az alkupozíciójuk erősítésére használják fel a külföldön élő állampolgáraikat a brit uniós kilépés (Brexit) feltételeiről szóló tárgyalásokon – szögezte le Donald Tusk.

A londoni törvényhozás nyolcvan tagja nemrégiben arra szólította fel Tuskot, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is biztosítsák az uniós tagállamokban élő britek jogait. Mint levelükben írták, egyszer és mindenkorra rendezni kellene ezt a kérdést az EU decemberi csúcstalálkozóján, hogy véget érhessen „a nyugtalanság és a bizonytalanság” az Egyesült Királyságban élő uniós, illetve a bennmaradó tagállamokban élő brit állampolgárok körében.

Válaszlevelében Donald Tusk elutasította ezt a felvetést, mondván, hogy a tárgyalások csak azután kezdődhetnek meg, hogy London bejelenti a távozási szándékát, ami kizárólag a brit kormány döntésétől függ.

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, „a nyugtalanságnak és a bizonytalanságnak” nem az az oka, hogy – mint a brit törvényhozók írták – az Európai Bizottság akadályozza az egyeztetések megkezdését, hanem a Brexitről szóló döntés.

„Nem gondolják, hogy az egyetlen módszer az érintett állampolgárok félelmeinek és kételyeinek eloszlatására, ha a lehető leghamarabb megkezdik a tárgyalásokat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján?” – tette fel a kérdést az uniós állam- és kormányfőket tömörítő tanács elnöke.

„Önökhöz hasonlóan én is szeretném elkerülni, hogy a tárgyalások során alkudozásra használják fel a külföldön élő állampolgárokat. Ennek érdekében valódi biztonsági garanciákat tartalmazó, világos és átfogó megoldásokra van szükség jól hangzó kijelentések helyett” – fogalmazott Tusk. Hozzátette, az uniós alapszerződések egészen addig garantálják a brit állampolgárok jogait, amíg az Egyesült Királyság hivatalosan el nem hagyja az EU-t.

Theresa May szerint Donald Tusk válaszlevele, megerősíti azon döntését miszerint nem hoz döntést a Nagy Britanniában élő és dolgozó Európai   bevándorlók ügyében amíg meg nem kezdik a kilépésről szóló tárgyalásokat.

London úgy tervezi, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását, amellyel hivatalosan elindítja kilépési folyamatát az EU-ból.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS