A The Times csütörtöki számában adta hírül, hogy Stephen Hawking brit elméleti fizikus és 150 tudóstársa közös nyílt levélben állt ki Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.

A nyílt levél szerzői szerint katasztrofális hatása lenne a brit tudományos életre és az egyetemek tevékenységére, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, és emiatt csorbulna a tudósok mozgásszabadsága.

A felhívás szerint a brit tudomány legjobb kutatói közül sokan a kontinensről érkeznek, köztük olyan fiatal tudósok, akik EU-támogatást felhasználva választanak brit tudományos intézeteket kutatási tevékenységük helyszínéül.

A közös levelet kezdeményező tudós, Sir Alan Fersht, a Cambridge-i Egyetem kémiatudományi tanszékének professzora a The Timesnak elmondta: a brit tudományos élet csak az elmúlt hét évben nettó 2,4 milliárd font (mintegy 970 milliárd forint) EU-finanszírozásban részesült.

Sir Alan szerint ennél is fontosabb azonban az a minőség, amelyet az európai kontinensről Nagy-Britanniába érkező tudósok hoznak magukkal. “Nem kérdéses, hogy Nagy-Britannia nettó agyimportőr” – fogalmazott a professzor, az uniós társállamokból érkező tudományos kutatókra utalva.

A csütörtökön közzétett felhívás a brit tudományos élet eddigi leglátványosabb összehangolt kiállása a brit EU-tagság mellett. A levelet a Royal Society Cambridge-ben dolgozó tagjainak 70 százalék aláírta, köztük Stephen Hawking, a legismertebb kortárs brit tudományos gondolkodó, akinek egyik legnagyobb sikerű munkája Az idő rövid története (A Brief History of Time) című tudományos bestseller.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS