The Telegraph hétfői cikkében arról ír, hogy Az Egyesült Államok hírszerzése szerint Oroszország titokban támogat európai pártokat. A cikk megemlíti Magyarországot és utalást tesz a Jobbik-ot érintettségére.

James Clapper az Egyesül Államok hírszerzésének igazgatója, felkérte az amerikai kongresszus, hogy folytasanak le egy átfogó vizsgálatot arról, hogy a Kreml titkos pártfinanszírozást folytat Európában.

Washington szerint Oroszország megbontaná az Európai rendet, aláásná a NATO szövetséget és megakadályozná az amerikai rakéta program kiterjesztését és az Orosz energia ellátástól való függetlenítést.

Egy brit vezető beosztású kormány hivatalnok szerint egy új hidegháború kezdődik itt az orrunk előtt Európában, mivel Moszkva sokkal jobban kiterjesztette befolyását a régióban, mint azt korábban gondoltuk volna.

A Telegraph által meg tekintet dossziéban Orosz befolyásolás azonosítottak Franciaországban, Hollandiában, Magyarországon, Ausztriában illetve Csehországban is. Az amerikai hatóságok visszautasították milyen pártok kerültek a látókörükbe de nagyon valószínű, hogy a köztük van a  “szélső” jobboldali Jobbik, a görögországi Új Hajnal , az olaszországi Északi Liga és a Francia Nemzeti Front.

Az Brit Függetlenségi Párt (UKIP) is ellenőrzés alá került, mivel Nigel Farage méltatta Putint és azzal vádolta az Európai Uniót, hogy az provokálja Oroszországot a Krim félsziget visszacsatolása kapcsán. Azonban nem találtak semmi bizonyítékot közvetlen kapcsolatot a pártvezetők és Moszkva között.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS