Egyre inkább elmérgesedik a konzervatív brit kormány és a BBC kapcsolata: egy új könyv szerint a tekintélyes közszolgálati médiatársaság vezérigazgatója nemrég a vállalat több televíziós és rádiócsatornájának bezárásával fenyegetőzött arra az esetre, ha a kabinet kitart a szigetországban kötelező előfizetési díjakkal kapcsolatos tervei mellett.

A The BBC Today: Future Uncertain című könyvből részleteket ismertetve több brit lap is beszámolt a napokban a kormány és a vállalat közötti konfliktusról, amelynek egyik központi eleme az előfizetési rendszer kérdése.

Konzervatív Párton belül egy ideje már hallhatók olyan vélemények, hogy az előfizetési rendszert át kell alakítani, sőt esetleg fel is kell számolni, mert piactorzító. A BBC Nagy-Britanniában fogható műsor- és multimédiás szolgáltatásaiban soha sincs reklám, a cég a 25 millió brit háztartás által kötelezően fizetett évi 145,5 fontos (63 400 forintos) előfizetési díjból, valamint saját gyártású műsorainak globális értékesítési jövedelméből tartja fenn magát.

A BBC News studiója
A BBC News studiója

Az előfizetési díjakkal kapcsolatban néhány hete komolyan felmerült, hogy a 75 éven felüliek költségeit, amelyeket eddig a kormány állt, áthárítanák a BBC-re. A társaságnak jelenleg ez 650 millió fontos (283,5 milliárd forintos), a lakosság öregedésével azonban idővel már 750 millió fontos (327,4 milliárd forintos) terhet jelentene évente. Tony Hall vezérigazgató erre reagálva közölte kormánytagokkal, hogy kénytelen lenne elrendelni a BBC2 és a BBC4 televíziós csatorna és az összes helyi rádió bezárását. George Osborne pénzügyminiszter végül közölte, hogy bár kitartanak terveik mellett, megpróbálják “jelentős mértékben” csökkenteni a BBC terheit. Ígéretet tettek például arra, hogy a társaság 2020-tól előfizetési díjat kérhet a gazdagabb nyugdíjasoktól, a díj pedig inflációkövető lesz.

A hírek szerint ugyanakkor az igazságügyi minisztérium fontolgatja, hogy megváltoztatja a jelenlegi törvényi szabályozást, és nem lenne büntetendő, ha valaki nem fizeti az előfizetői díjat. A tárca hivatalosan azzal indokolta terveit, hogy a költségvetési takarékossági intézkedések miatt csökkentenie kell az igazságszolgáltatási apparátus terheit. Többen ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ezzel a BBC jelentős összegektől esne el.

Peter Davison csatlakozik a BBC megszorítások ellen tiltakozó Doctor Who rajongókhoz
Peter Davison csatlakozik a BBC megszorítások ellen tiltakozó Doctor Who rajongókhoz

A BBC-nek már így is 150 millió fontos hiányt kell pótolnia a 2016-2017-es költségvetésében, mert egyre többen döntenek úgy, hogy megválnak tévékészüléküktől, és internetes tartalmakat fogyasztanak. A cég mintegy ezer alkalmazott elbocsátására készül.

A kormány és a BBC közötti rossz viszony a közvélemény elől sem maradt rejtve. A májusi parlamenti választás kampánya alatt a toryk elfogadhatatlan részrehajlással vádolták meg a BBC-t a Munkáspárt irányába, nemrég pedig arra figyelmeztették a társaságot, hogy elfogulatlan tudósítást várnak tőle a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló népszavazással kapcsolatban. A kormány szerint a BBC túlságosan is EU-párti.

Kormányzati források szerint David Cameron “meg akarja szorongatni” a BBC-t elsősorban az előfizetési díj esetleges megszüntetésével, és ennek jele, hogy John Whittingdale személyében olyan politikust nevezett ki a médiát is felügyelő kulturális minisztérium élére, aki közismerten a társaság és az előfizetéses rendszer egyik legszókimondóbb bírálója.

A BBC működését szabályozó királyi pátens nemsokára lejár, a kormány pedig azt fontolgatja, hogy tetőtől talpig átalakítja az intézményt, jelentősen lefaragva annak portfólióját.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS