A letartóztatások száma tavaly 20 százalékkal nőtt a korábbihoz képest. Az elmúlt három év kimutatása szerint 506 olyan esetben történt vádemelés, amelyben az elkövető gyermek volt – olvasható a BBC News honlapján.

Az 1999-ben 20 éves testvérét egy manchesteri lövöldözésben elvesztő Ian Cameron Swanston szerint a bűnbandák tagjai előszeretettel használnak fel céljaikra, például fegyvereik viselésére olyan embereket – köztük a gyerekeket vagy saját barátnőiket -, akiket a rendőrség kisebb eséllyel fog átkutatni.

Nagy-Britannia legnagyobb rendőri testülete, a londoni Metropolitan Police adatai szerint az elmúlt három évben 679 gyereket tartóztattak le, míg a közép-angliai Nottinghamshire-ban hét 11 évesnél is fiatalabb bűnelkövetőt fogtak el. A West Midlands-i rendőrség 2013 óta 83 fiút és egy lányt vádolt meg lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, köztük 11-13 éveseket.

Hozzátette azt is, hogy vannak olyan fiatalok, akik a fegyverviseléssel járó kiemelt “státusz” miatt hordanak magukkal életre veszélyes eszközöket, így ugyanis erősebbnek, félelmetesebbnek tűnhetnek mások szemében.

“Minél több fegyver kerül a közösségbe, annál valószínűbb, hogy látni fogjuk, amint már a fiatalabb gyerekek is hozzájuk jutnak” – nyilatkozta a Mothers Against Violence jótékonysági szervezet számára dolgozó férfi.

A brit rendőrfőnököket tömörítő tanács szóvivője szerint az Egyesült Királyságban elkövetett lőfegyverrel kapcsolatos bűntények az összes bűncselekmény alig 0,2 százalékát teszik ki. Mint fogalmazott, a rendőri erők és közösségi partnereik országszerte azon dolgoznak, hogy a fiatalok ne kerülhessenek a bűnbandák és lőfegyverek közelébe.
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS