60-40 százalék arányban utasították el az olasz választópolgárok Matteo Renzi alkotmányos reformját. A kormányfő azt szerette volna elérni, hogy az eddig két kamarás parlament egy kamarássá alakuljon.

Az újonnan alakult ház létszámát 315-ről 100 fős képviselő testületté alakította volna, erre azért lett volna szükség, mert az olasz belpolitika évtizedek óta instabil (az elmúlt 70 évben 63 kormánya volt az országnak), a miniszterelnök pedig úgy gondolta, hogy a gazdasági reformokhoz elengedhetetlen az erős támogatottság. A reform ellenzői ezzel szemben úgy vélték, hogy a javaslat megszavazásával túl erős hatalmat kapna a kezébe Renzi.

A választási eredmény hatására gyengült a dollár / euró árfolyam, ennek oka az olasz kormány és a bankok pénzügyi instabilitása. Az euró-dollár jegyzés az 1,05-ös szintet is megközelítette, amire tavaly december óta nem volt példa. A következő napokban erre a lélektani határra lesz érdemes figyelni, ha az 1,05-öt átviszi a dollár, akkor a tavaly áprilisi 15 éves mélypontot tesztelheti 1,047 körül.

Az olasz bankoknál összesen 360 milliárd eurónyi rossz eszköz van jelenleg, ez a teljes mérlegfőösszegük 17%-a. Ezen belül a legkockázatosabb rossz hitelek állománya 198 milliárd euró, aminek a céltartalékkal való fedezettsége 58%. Az elemzők szerint a fenti kötvénypiaci hatásokra akár már csütörtökön reagálhat az Európai Központi Bank, a múlt héten már megjelent egy olyan pletyka, hogy a nemek győzelme esetén átmenetileg a korábbi kvótánál nagyobb mennyiségű olasz állampapírt vehet a jegybank, hogy azzal tompítsa a hatásokat.

Az utóbbi hónapokban az olasz bankoktól volt hangos az európai közvélemény, hiszen több pénzintézetnek is jelentős tőkeszükségletei vannak. Természetesen ezekre a pénzintézetekre is hatással lesz a népszavazás, a múlt héten egyesek már a Görögországhoz hasonló bankválsággal riogattak a nemek győzelme esetén.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS