Az Egyesült Királyság Atlétikai Szövetsége a sportág megújulása és hitelességének visszaszerzése érdekében 14 pontos javaslatcsomagot állított össze, amely egyebek között a jelenlegi világcsúcsok törlését is tartalmazza.

Ed Warner, a brit atlétika első embere a BBC-nek hétfőn elmondta, radikális reformokra van szükség, mert „az atlétika egésze kérdőjeleződött meg tavaly úgy, ahogy még soha. […] Nagyobb nyilvánosság, keményebb büntetések, hosszabb eltiltások és a rekordok eltörlése egy új korszak érdekében, ezekre van szükség. Minden megoldásra nyitottnak kell lennünk, hogy visszaállítsuk sportágunk hírnevét” – nyilatkozta a BBC-nek Warner.

A brit javaslatok között a világcsúcsok törlése mellett szerepel egyebek között az, hogy a doppingesetek minimális büntetését nyolc évre kell növelni, így az érintetteket két olimpiai ciklusból is kizárnák, illetve hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) minden doppingellenőrzést nyilvános rendszerben vezessen. A britek szerint kriminalizálni kell a tiltott szerek beszerzését, szállítását, s azokat a tiszta versenyzőket, akik doppingoló riválisok miatt estek el pénzdíjaktól, kompenzálni kell.

Jarmila Kratochvilova 1983-ban, női 800 méteres futásban felállított világrekordja máig utolérhetetlen
Jarmila Kratochvilova 1983-ban, női 800 méteres futásban felállított világrekordja máig utolérhetetlen

A szigetországi szövetség mostani kiállását a sportágat alapjában megrengető botrányok eredményezték. Tavaly ugyanis bebizonyosodott, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt az atlétáknál, majd kiderült: a nemzetközi szövetség (IAAF) közvetlen vezetői is érintettek voltak abban, hogy az orosz esetek ne kerüljenek nyilvánosságra.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS