A kisebb jövedelmű családoknak gondot okozhat, hogy a legegyszerűbb temetés is felemészt legalább kétezer font sterlinget. Az Independent véleménye szerint, újra eljöhet a tizenkilencedik században divatban volt szociális temetések korszaka.

A temetéshez nyújtható állami segély felső összege – 700 font – tizenhat éve változatlan; Nagy-Britannia még megérheti, hogy újra lesznek viktoriánus szegény-temetések, ha csak sürgősen meg nem reformálják a temetkezésekhez és a hamvasztásokhoz adható állami segítség rendszerét.

Azok a családok, akik nem engedhetik meg maguknak a végtisztességgel együtt járó költségek viselését, igényelhetik a 700 fontig terjedhető temetési segélyt a koporsó, a halottaskocsi, a temetkezési vállalkozó, a virágok és a sírásás, illetve hamvasztás esetén a krematóriumi költségekre.

Ezt a 700 fontot még az ezredfordulón állapították meg, s napjainkra az összeg meg sem közelíti a költségeket. Tavaly 3700 font körül alakult egy átlagos temetés ára, a legegyszerűbb típus pedig 2000 fontba került. Az igénylőnek bizonyítania kell, hogy valóban rászorul a temetési segélyre, és egyáltalán nem biztos, hogy azt meg is ítélik. A kormány adatai szerint az összes temetésnek 7 százaléka zajlik állami anyagi támogatással. Sokan kénytelenek a temetés miatt adósságokba verni magukat.

A temetési segély háromfajta kifizetésből tevődik össze: a gyászolási segélyből,  a gyászolási járandóságból és az elözvegyült szülő járandóságából. A kormány tervei szerint 2017 áprilisától ezeket az egyszerűsített Bereavement Support Payment (Gyásztámogatási Kifizetés – BSP) váltja majd fel.

A munka- és nyugdíjügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a temetéssel kapcsolatos szociális járandóságok modernizálása folyamatban van; egyszerűbb és igazságosabb sémát vezetnek be. A BSP a jelenlegit meghaladó anyagi segítséget jelent majd, többen is kaphatják meg; mindez évente 33 millió fontos pluszkiadást jelent majd az adófizetők pénzéből.

Publikálva a magyarkroki.com jóváhagyásával.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS