Egyre több webhely kínál optimalizált weblapokat a mobilos látogatók számára, ám ezek könnyű kezelhetőségét sokszor megakadályozza a rendkívül lassú betöltésük és megjelenítésük.

A probléma elsődleges okát már nem az alacsony sávszélességű netkapcsolat jelenti, hanem a weblapokba beágyazott komplex scriptek, ezek általában analitikai és hirdetési funkcionalitásokat nyújtanak a webhelyek tulajdonosainak.

A Google szeretné megoldani a problémát, így bejelentette az AMP (Accelerated Mobile Pages) projektjét. Technikailag az AMP egy JavaScript-függvénykönyvtár, amely lehetővé teszi a HTML lapok interaktívvá tételét, a dinamikus hirdetések beszúrásán túl például képnézegető funkcionalitás vagy menürendszer is implementálható vele.

Az ötlet dióhéjban az, hogy a webfejlesztők a sebességre optimalizált AMP-ot használva minden egyéb JavaScriptet leválthatnak a mobilos oldalaikon, így a weblapok gyorsabban töltődnek és rendérelődnek a mobil eszközökön. Ezen felül a Google extra gyorsítótárazással garantálná, hogy mindig megfelelő sebességgel töltődhessenek le a weblapok.

Nem csak a Google áll a projekt mögött: többek közt a WordPress, Twitter, LinkedIn, BBC, BuzzFeed, Huffington Post, Mashable, Wall Street Journal, Time és Washington Post is támogatja a kezdeményezést.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS