A Banksy egy brit graffiti-művész, politikai aktivista és festő álneve, akinek a személyazonossága ismeretlen, szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikában.

A londoni Queen Mary Egyetem tudósai most a kriminalisztikában a sorozatgyilkosok személyazonosságának megállapítására használt földrajzi profilírozás segítségével próbálták azonosítani az álnéven alkotó és kilétét titkoló brit képzőművész, Banksy személyét.

A Steven Le Comber matematikai biológus vezette tudóscsoport 140 olyan földrajzi helyet vizsgált meg Londonban és a nyugat-angliai Bristolban, ahol Banksy falfestményeire rátaláltak. “Ezen műalkotások helyei egyetlen prominens személyhez, egy bizonyos Robin Gunninghamhez kapcsolhatók” – írták a szakemberek a Journal of Spatial Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Következtetésünk “nem perdöntő, de segít alátámasztani azt az elméletet, hogy Gunningham lehet Baksy” – írták a tanulmányban.

A képzőművész szatirikus falrajzai, festményei – patkányokról, csókolózó rendőrökről, a mosolyt megjelenítő hangulatjelfejű rohamrendőrökről – először Bristolban jelentek meg, majd Londonban is felbukkantak és később világszerte találkozni lehetett velük mindenhol, ahol Banksy megfordult.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS