A rövid válasz az, hogy nem. Bár a brit törvényhozásnak nincs jogi kötelezettsége arra, hogy a referendum eredményét jóváhagyja. A népszavazás eredményét a legnagyobb brit pártok és a brit közvélemény is kötelező érvényűnek tekinti.

Technikailag elképzelhető lenne, hogy az alsóház képviselői leszavazzák a népszavazás eredményét. David Lammy, Tottanham parlamenti képviselője szerint a népszavazást pusztán véleményformálónak kell tekinteni és figyelmen kívül hagyni. Ennek az esélye igen csekély, mivel a brit parlament nem hagyhatja figyelmen kívül hagyni 17 millió szavazó akaratát.

Szárnyra kapott egy olyan vélemény is vélemény, hogy a Skót parlament blokkolhatná a kilépésről szóló alsóházi határozatot. Vagyis Edinburgh nem iktatná törvénybe kilépési nyilatkozatot. Ezzel azonban Nicola Sturgeon skót függetlenségi párti miniszterelnök átengedné a kezdeményezést Londonnak. Ami számára politikai bukás lenne, ezért sokkal valószínűbb, hogy előremenekül és újra kiírják Skócia függetlenségéról szóló népszavazást.

Második vagyis egy újabb BREXT népszavazás esélye igen alacsony, a több millió aláírást begyűjtő petíció ellenére. Egy újabb tagságról szóló népszavazás kiírása teljesen értelmetlen lenne, hiszen a második névszavazást sem legitimálná semmi. Azt azonban nem lehet kizárni, látva az elmúlt napok politikai eseményeit, hogy új parlamenti választásokat írnak ki.

A britek hivatalosan még nem indítványozták az Európai Unió felé a kilépési szándékukat, “David Cameron” már a lemondásakor bejelentette, hogy ő nem “húzza meg a ravaszt” és kezdeményezi a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének, vagyis a kilépés folyamatának elindítását. Ezt feladat nagy valószínűséggel a következő brit miniszterelnökre hárul. Akit a konzervatív párt 1922-es bizottság indítványa szerint szeptember 2.-ig hivatalba kell iktatni. Az elnökválasztási folyamat már a hétén elkezdődik és formálisan szeptember elején lezárul.

Az esélyes jelöltek: Theresa May, jelenlegi belügyminiszter keményvonalas konzervatív aki a bennmaradás mellett kampányolt, Boris Johnson London volt főpolgármesterre és a LEAVE kampány vezetője, Jeremy Hunt egészségügyi miniszter aki pártatlan volt a népszavazást megelőző kampányban.

Az Európai Unió sürgeti a briteket, akik szemben a londoni törvényhozással, kész tényként veszik a népszavazás eredményét és már lezártnak tekintik a kérdés. A népszavazás utáni első EU csúcson David Cameron tájékoztatta a tagállamok vezetőit a népszavazás eredményéről és bejelentette, hogy további megbeszélésen már nem vesz részt.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS