Angolul Greenwich Mean Time-nak hívják, rövidítése GMT, ami sokak számára ismerősebb, ugyanis a mai okostelefonok is ezt a jelzést használják az idő beállításánál. A GMT rendszerben Greenwich és a nap helyzetéhez viszonyították az európai középidőt, itt van a keleti, és nyugati félgömb határa.

A csillagvizsgáló (Royal Observatory) bejáratánál digitális óra mutatja a greenwichi időt század másodperc pontossággal, az udvaron a látogatók áthaladnak a 0 hosszúsági fokot jelző réz sínpáron és erről igazolást is vásárolhatnak. A tetején lévő időlabda minden nap pontosan 13:00-kor esik le.

Greenwich neve fogalommá vált, a csillagászat, a térképészet, a geográfia és a tengeri történelem egyaránt kultikus helyként tartja számon, szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is.

Nagyon kellemes, jó hangulatú és kedves környékről van szó, ahol akár órákig lehet sétálni, és esetleg böngészni a piacok régiségei, vagy a kézművesboltok portékái között. A Greenwich Park 74 hektár területű, a legöregebb királyi park, a domb tetejénről lenyűgöző kilátással a városra.

Megtekintésre érdemesek még az ingyenes múzeumok: a The National Maritime Museum (Nemzeti Tengerhajozási Múzeum), vagy a The Royal Naval College (Királyi Haditengerészeti Főiskola), valamint Greenwichben van a világ egyetlen legyező-múzeuma is.

A National Maritime Museum közelében található a világhírű vitorláshajó, az 1869-ben épített, Kínából teát, majd Ausztráliából gyapjút szállító Cutty Sark, melynek megtekintése kicsiknek-nagyoknak nagy élményt nyújt. A hajó 2007-ben egy sajnálatos tűzvészben súlyosan megsérült, de 2012. áprilisára helyreállították, és ismét látogatható.

Közelében a Gipsy Moth IV földkerülő vitorlás látható.
Greenwichben, a Temzétől nem messze található egy kis zsákutca, melyet 1899. október 17-én Kossuth Lajosról neveztek el, öt évvel Kossuth torinói halála után.

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS