A rendőrség azonosította azt a három afgán fiatalt, akik nyugdíjasokkal kaptak össze szombat este a müncheni metróban. Az idős férfiak állítólag egy lányt védtek a menekültektől.

Kedden délután azonosítottak is három afgán fiatal a felvételről, ők 19, 20 illetve 23 évesek. A nyomozók remélik, hogy beszélni tudnak mindenkivel, aki szombat este ott voltak a müncheni U1-es metrón, 18 óra után nem sokkal. Azt a lányt is szeretnék megtalálni, aki a felvételen ült, és fekete kabátot viselt. Lehet, hogy ő volt az, akit a menekültek zaklathattak, és aki miatt kirobbant a verekedés.

A rendőrségnél hangsúlyozták ugyanakkor, hogy vannak még fehér foltok. Nem értik például azt, miért nem nyomta meg senki a metróban lévő segélyhívó gombját, illetve facebookos posztolás helyett a 26 éves férfi miért nem a rendőrségnek szólt inkább. Aznap este ráadásul sok rendőr volt az utcán, a főpályaudvarnál is járőröztek, és gyorsan odaérhettek volna a metróállomásra, ahol az afgánok leszálltak, ha hívják őket.

A Süddeutschen Zeitung viszont megkereste a fiatalembert, aki eleinte nem akart válaszolni a lap kérdéseire, végül mégis megtette. Azt állította, hogy igenis jelentkezett a rendőrségen vasárnap. Azt is mondta, hogy a menekültek más utasokat is lökdöstek, amikor a főpályaudvarnál leszálltak a metróról. Ezt azonban a térfigyelő kamerák felvételei nem igazolták.

A 26 éves diák végül hétfőn tett vallomást a rendőrségen, miután megkeresték a hatóságok. A nyomozók a rendelkezésre álló adatokból azt próbálták megállapítani, hogy bűncselekmény történt, vagy pedig jogi szempontból ennél kisebb súlyú esetről van szó. Kedden végül személyi sérülés miatt indult nyomozást az ügyben, méghozzá egy másik férfi, tehát nem a videózó diák feljelentése alapján.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS