Hillary Clinton idézte elő a jelenlegi migrációs hullámot, legalábbis Donald Trump szerint. Trump a CBS televízió vendége volt, Chris Christie és Jeb Bush pedig a Fox televízió délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét.

Trump, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa azt hangoztatta, hogy a Barack Obama első elnöki ciklusában külügyminiszterként tevékenykedő Hillary Clinton rossz döntései szükségtelen haláleseteket okoztak – mint mondta – a Közel-Keleten mind az amerikaiaknak, mind a fogadó országban. „Hozzá nem értő döntéseivel szörnyű haláleseteket idézett elő, mostani problémáink jó részét ő okozta. Mondhatnánk azt is, hogy
a jelenlegi migrációs hullámot ő idézte elő”– fogalmazott Trump.

Az elnökségjelöltséget ambicionáló üzletember ezzel a líbiai Benghaziban történtekre utalt. Benghaziban ugyanis 2012 őszén fegyveresek támadták meg az amerikai főkonzulátust, és másokkal együtt meggyilkolták a főkonzult is. Később kiderült, hogy a diplomata sorozatosan jelezte, támadás várható, mindenki veszélyben van, a Clinton vezette külügyminisztérium azonban figyelmen kívül hagyta diplomatája segélykérő jelzéseit.

Donald Trump az elnökségjelöltséget ambicionáló üzletember
Donald Trump az elnökségjelöltséget ambicionáló üzletember

A műsorban Trump egyébként ezúttal is kifejtette azt a véleményét, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök elmozdítása vezetett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felemelkedéséhez, ugyanakkor elismerte, hogy az ő felhívása a muszlimok amerikai beutazásának megtiltására ugyancsak hozzájárult a muszlim világ radikalizálódásához.

A Fox televízió vitaműsorában Chris Christie New Jersey kormányzója és Jeb Bush volt floridai kormányzó – mindketten a republikánus párti elnökjelöltségért küzdenek – szintén Hillary Clintont támadta, de egyikük sem fukarkodott Barack Obama bírálatával sem.

Jeb Bush és Chris Christie a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa
Jeb Bush és Chris Christie a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa

Christie szerint Obama olyan „mint egy sértődékeny gyerek, amikor nem kapja meg azt, mit akar”… Christie az elnöknek a fegyverviselési szabályok szigorítására tervezett intézkedéseiről beszélt, s úgy fogalmazott, hogy Obama „úgy cselekszik, mintha király volna”. Jeb Bush szintén a fegyverviselés tervezett szigorítását kárhoztatta. „Az elnök elveszi a jogaikat az állampolgároktól” – mondta a volt floridai kormányzó.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS