2016 március 18. péntek hajnalban indul a 2016-os Forma 1-es szezon, amely az előrejelzések alapján rögtön egy esős edzés lesz. 10-25 milliméter esőt és erős szelet várnak Melbourne-ben péntekre, akár heves zivatar is kialakulhat.

Az új szezon, ismét számos szabályváltozást hoz, ezek a következők: az előszezoni tesztek száma 3-ról 2-re csökken. A minimum versenyzői korhatár 18 év lesz. A csapatok ettől az évtől szabadon választhatnak az elérhető öt közül két Pirelli gumiabroncs-keveréket bizonyos nagydíjhétvégéken, amik között megjelennek az új ultra lágy gumik.

Ettől az évtől újfajta, folyamatos kiesésen alapuló időmérő-rendszer kerül bevezetésre a Formula–1-ben. A Q1 hossza 16, a Q2-é 15, míg a Q3-é 14 perc lesz, A Q3-ba 10 helyett csupán 8 pilóta jut tovább, az utolsó másfél percben pedig már csak a két leggyorsabb versenyző marad pályán, hogy megszerezze a pole-pozíciót.

Az új időmérő és a gumileosztás új módja mellett a csapatrádió használatának szigorítása jelenti a 2016-os szezon legnagyobb szabályváltozását. Idén életbe lép az az előírás, hogy a mérnökök immár nem segíthetik versenyzőjüket az autó rendszereinek kezelésében. Ezt a szigorítást azzal a céllal vezették be, hogy a verseny kimenetelében nagyobb szerepe legyen a pilótának.

Új csapatként debütál az amerikai Haas F1 Team, akik Ferrarival állnak partnerségben. Illetve a gyári Renault F1 Team visszatér a Forma 1-be a Lotus felvásárlásával.

A szabadedzést magyar kommentárral az M4 online csatornáján, ide kattintva lehet élőben követni. Magyar idő szerint 02:30-tól az első majd 06:30-tól a második szabadedzést. Az ausztrál futam Vasárnap hajnalban, szintén magyar idő szerint reggel 6 órakor kezdődik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS