Az Optical Networks Group brit kutatócsoport, tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre laboratóriumi körülmények között.

Ez szédületes eredmény azonban távoli állom a legtöbb brit internet felhasználónak. Mivel a háztartások nagyrészt még mindig 20 évvel ezelőtti technológiát használva csatlakozik a világhálóhoz.

Ennek oka elsősorban a távközlési piacot egyedüliként uraló British Telecomnak (BT) köszönhető.Bár úgy tűnik rengeteg internet szolgáltató van a piacon ám ezek a Virgin Media kivételével mind a BT hálózatát használják.

A 2006 alapított Virgin Media saját üvegszálas technológiát használó hálózatot épített. Jelenleg ez a szolgáltató kínálja a szigetországban a leggyorsabb 200 megabit/másodperces letöltési sebességet.

British Telecom csak 2010-től kínál optikai hálózatra épülő internet kapcsolatot. Ennek lényege, hogy az üvegszálat csak az előfizető körzetében lévő BT elosztó szekrényig viszik ki és onnan hagyományos telefonkábelen keresztül kötik be a felhasználót.

A BT által alkalmazott VDSL2 technológia 76 megabit/másodperces letöltési és 19 megabit/másodperces feltöltési sebességet tesz lehetővé. A sebességet a felhasználó és a BT elosztó közötti távolság határozza meg.

Így az Optical Networks Group által elért 1,125 terabit/másodperc letöltési sebesség ötvenezerszer nagyobb, mint a brit internetes szolgáltatók által biztosított másodpercenként 24 megabites átlagsebesség.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS