Közzétette kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat nyomán eddig összeállt javaslatcsomagot az uniós szabályozási reformtervekről. 

A vendégmunkások csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes köréhez. Illetve a családi pótlékot is megvághatja a brit kormány azoknál, akiknek gyerekei nem a szigetországban élnek.

Cameron – aki egy üzleti rendezvényen beszélt – biztosította pártja EU-szkeptikus képviselőit arról, hogy Nagy-Britannia továbbra sem kíván csatlakozni az euróövezethez, és akkor jár el helyesen, ha ‘örök időkre’ megtartja fizetőeszközéül a fontot. A brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és ezért is helyénvaló, hogy saját valutája legyen, az azzal járó rugalmassággal és saját gazdaságpolitikával – tette hozzá.

A brit miniszterelnök  arra utalt ezzel, hogy nincs helye a diszkriminációnak az egyes EU-tagállamok között annak alapján, hogy milyen fizetőeszközt használnak. Vagyis az európai döntéshozóknak tiszteletben kell tartaniuk az euróövezeten kívüli EU-tagállamok döntési hatásköreit, jogait és kötelezettségeit, viszont az euróövezeten kívüli uniós országok sem hozhatnak olyan intézkedéseket, amelyek veszélyeztetnék a valutaunió integrációs célkitűzéseinek megvalósítását.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. E folyamat sarkalatos horderejű mozzanata a Tusk által kedden Brüsszelben ismertetett javaslatcsomag.

A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó sajtóértesülések szerint ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a február 18-án kezdődő EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS