Jön a különadó a cukrozott üdítőkre: Nagy-Britannia az egyre súlyosabb életmód-válság leküzdése érdekében hozta meg ezt a döntését. A kezdeményezés egyik élharcosa, Jamie Oliver sztárchef örömét fejezte ki a bejelentés után.

Jamie Oliver az utóbbi években rengeteget harcolt az iskolai étkezés megreformálásáért és egészségesebbé tételéért, ugyanis tavaly publikált hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában a 2-15 éves gyerekek 28 százaléka, a felnőttek 61,9 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Örömének az Instagram oldalán is hangot adott: „Megcsináltuk srácok! Megcsináltuk!” A világhírű chef interjút adott a BBC-nek az adó kivetése után, de nyilvánvalóan azt hitte, hogy nem kamerázzák, amikor tátott szájjal némán sikoltozott és fel-le ugrált örömében.

A brit kormány terve szerint a 100 milliliterenként 5 grammnál több cukrot tartalmazó üdítőkre vetnének ki különadót, ezt azonban nem a 20% adókulcs emelésével a gyártókra és forgalmazókkal fizettetnék meg.  A kormány számításai szerint 520 millió font többlet bevételt jelentene, amit a gyermekek iskolai sportfoglalkozásának fejlesztését finanszíroznák.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS