A megválasztott kanadai miniszterelnök kedden közölte az amerikai elnökkel, hogy a kanadai harci repülőgépek befejezik az Iszlám Állam elleni légicsapásokat Irakban és Szíriában.

Justin Trudeau újságíróknak Ottawában azt mondta, hogy a Barack Obamával telefonon beszélt, és jelezte neki: Kanada az Iszlám Állam elleni koalíció tagja marad, és továbbra is részt vesz az iraki erők kiképzésében.

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő Iraki látogatásán
Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő Iraki látogatásán

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő hat CF-18-as vadászbombázót vezényelt az Iszlám Államot Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékébe.

Trudeau szerint a győzelméhez gratuláló Obama megértően viszonyult ahhoz, hogy betartja választási ígéretét és véget vet Kanada harci küldetésének.

A leendő kanadai miniszterelnök elkötelezte magát a két észak-amerikai ország kapcsolatainak javítása mellett. A hosszadalmas amerikai engedélyeztetési eljárásban elakadt, az albertai olajmezőktől a Mexikói-öböl finomítóiig kiépítendő Keystone XL csővezeték sorsáról ugyanakkor a két vezető egyeztetésén nem esett szó.

Justin Trudeau Canada új liberális miniszterelnöke
Justin Trudeau Canada új liberális miniszterelnöke

Justin Trudeau készséget mutatott a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatásra, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására.

Beszéltek a ratifikálásra váró Csendes-óceáni Partnerségről is. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Trudeau egyetértettek abban, hogy érvényt kell szerezni az egyezményben foglalt magas követelményeknek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS