Az Independent Anne Longfield gyermekügyi ombudsmant kérdezte meg az ügyben, amely kétségtelenül a brit egészségügyi ellátás egyik legnagyobb szégyenfoltja. Longfield szerint amennyiben megtagadják az ellátást a mentálisan beteg gyermekektől, azzal gyakorlatilag orosz rulettet játszanak az egészségükkel.

Az Anne Longfield ombudsman által készített jelentésből kiderül, hogy Angliában 2015-ben meghökkentően sok, 248 ezer gyermek jelentkezett kezelésre valamilyen mentális gonddal. Még döbbenetesebb, hogy a 28 %-ukat – több mint 69 ezer 500 fiatal- és kiskorút – nem láttak el. Ebből a közel 70 ezer főből kilencezren voltak olyanok, akiknek az állapota életveszélyesnek bizonyult. De akadtak az elutasítottak között gyerekek, akik már kíséreltek meg öngyilkosságot, és olyanok is, akik a pszichózis különféle formáiban, illetve anorexia nervosában szenvedtek.

Sarah Brennan, a YoungMinds mentális egészségügyi jótékonysági szervezet vezérigazgatója válságosnak nevezte a terület problémáit. „Az igazság az, hogy éveken át tartó alulfinanszírozás miatt lett túlzsúfolt az egész rendszer”, mondta az Independentnek. „Sok helyhatóságnak több alkalommal is megkurtították a költségvetését, amit szociális munkásokra, szülőket támogató programokra, oktatási pszichológusokra és iskolai célzott mentális egészségügyi szolgáltatásokra költhettek volna.”

„Ez hatalmas terhet rótt a rendszerben szereplő szolgáltatásokra, amelyek egyszerűen nem képesek az igényekkel lépést tartani. A kormány soron kívüli 1,4 milliárd fontra tett ígéretet a gyermekek mentális egészségének megőrzése érdekében, erre a pénzre azonban most már vigyázni kell, és ott kell elkölteni, ahol arra a legnagyobb szükség van.”

Dr Carl Walker, az Európai Közösség Pszichológiai Szervezete azon alcsoportjának elnöke, amely a területre gyakorolt pénzelvonásokkal foglalkozik, azt mondja, a jelentésben nincs semmi meglepő, ettől azonban még „mélységesen megdöbbentő”. „A megszorítási politika mindig a társadalom leginkább sebezhető tagjain üt.

Ez az ellátás megtagadása, amivel akkor szembesülünk, amikor az NHS arra kényszerül, hogy pénzügyi nyomás miatt bezárjon. Az ellátás megtagadásának fiatalokra és gyerekekre gyakorolt hatása kivált kártékony a korai fejlődés létfontosságú időszakában. A kormányt el kell számoltatni cselekedeteivel, vagy különben azt kockáztatjuk, hogy az NHS alapvető elveit veszítjük el.”

Publikálva a magyarkroki.com jóváhagyásával.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS