Jövő év elején kiállítják a londoni Tudomány Múzeumában azt az űrkabint, amellyel Tim Peake brit űrhajós eljutott a Nemzetközi Űrállomásra, majd visszatért a Földre. Az orosz Szojuz TMA-19M kabint rendbe hozták, de azért láthatóak rajta a kazahsztáni földet érés nyomai – közölte a BBC News.

A 44 éves Peake őrnagy elmondta: nagyon örül, hogy az űrkabint bemutatják Angliában. “Remélhetőleg inspirálóan hat majd a következő tudós- és mérnökgenerációra. Az űrbe repülni óriási privilégium, de kockázatokkal is jár, és a legnagyobb kockázati tényező az indítás és a visszatérés a Föld légkörébe” – mondta a brit űrhajós.

Peake hozzáfűzte: a Szojuz űrhajót úgy tervezték, hogy a szélsőséges körülmények között is megvédje a legénységet, “így aztán az ember nagyon ragaszkodik az űrhajóhoz, hiszen annak köszönheti az életét”.

Az űrkabint 2015 decemberében csatolták a Szojuz rakétához, amely a Nemzetközi Űrállomásra juttatta Peaket. Az űrhajós 185 napot töltött űrállomáson és júniusban tért vissza a kapszulával a Földre.

A londoni Tudomány Múzeumának igazgatója, Ian Blatchford szerint az intézmény gyűjteményét gyarapító űrkapszula, amely páratlan darabja lesz a kollekciónak, sokat jelent majd a fiatal látogatóknak is, akik Peake nyomába szeretnének lépni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS