Theresa May miniszterelnök felkérésére, a brit államtitkár Sir Jeremy Heywood egy belső figyelmeztetést küldött a kabinet tagoknak és a kormányzati hivataloknak, a Brexit tárgyalásokról információk kiszivárogtatásának megakadályozásáról.

Ironikus módon azonban a kiszivárogtatásokra figyelmeztető levél pár nappal később a Daly Mail szerkesztőségébe került. A levélben Heywood figyelmezteti a kormányzati apparátust, hogy a kiszivárogtatás erodálja a konzervatí pártot. A kormányon belüli kommunikáció revizorját és biztonsági lépések beiktatását kezdeményezi a belső információk kiszivárgásának megakadályozásra.

A brit államtitkár levelében figyelmezteti a kormánytagokat: „bárki aki kényes információt szivárogtat ki, elbocsájtásra kerül. Attól függetlenül, hogy a kiszivárogtatott információ milyen biztonsági besorolást kapott”. A kormányzati irodából az elmúlt hónapokban számos bizalmas dokumentum került ki.

Októberben például Heywood irodájából került ki az információ, hogy a GDP 2030-ra 4,5%-ra csökkenhet amennyiben Nagy-Britannia kilép az európai vámunióból. Szintén októberben szivárgott ki a belső figyelmeztetés, hogy az EU egységes piacáról való kilépés, 2030-ig átlagosan 66 milliárd font hiány keletkezne a brit költségvetésben.

Nemrég egy kormány ülésről érkező képviselő Mark Field segédjének kézzel írott feljegyzéseit fotózták le. A kormányzati megbeszélését David Davis a brit kormány Brexit-ért felelős államtitkára is részt vett. A feljegyzésből nem sok, de az biztosan kiderül, hogy a brit kormánynak jelenleg még nincs konkrét terve a kilépés menetére és következményeire.

A Downing Street nem kommentálta a híreket, de nem is kérdőjelezte meg azok hitelességét. A kormány titkolózásával keltett információs vákuumban pedig minden Brexit-el kapcsolatos hír felértékelődik és hatalmas értékkel bír.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS